Sazby hypoték se ocitly na novém minimu

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v září klesla na nové minimum 1,82 procenta, zatímco v srpnu činila 1,84 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace. Podle analytiků se letos tak zřejmě dočkáme ještě dalších rekordních počtů i objemů.

A v září rostly také objemy i počty uzavřených hypotečních úvěrů. Hypotéku si sjednalo 9825 klientů, což znamená v porovnání s předchozím měsícem nárůst o 535 lidí. Objemy obchodů se vyšplhaly na 19,607 miliardy korun, tedy o 1,468 miliardy více než v srpnu.

Za tři čtvrtletí bylo v letošním roce sjednáno 81 996 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 159 676 miliardy korun. Za celý rok 2015 si přišlo do bank sjednat hypotéku 104 639 klientů za 19 042 miliardy korun. „Vypadá to, že se letos dočkáme dalších rekordních počtů i objemů,“ uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl.

Hypotéky poskytnuté občanům
Zdroj: MMR
Tlaky na citelnější růst sazeb budou i nadále slabé. Ustanou však i tlaky na další pokles. Dno je tedy na dohled.
Lukáš Kovanda
analytik skupiny Roklen

Růst sazeb hypoték, pokud nastane, bude tak podle analytika skupiny Roklen Lukáše Kovandy velmi mírný. Neměl by výrazněji omezit poptávku po nich. Celková makroekonomická situace ČR se totiž bude souběžně dále zlepšovat, případně udržovat svoji solidní úroveň, poznamenal.

Září bylo posledním měsícem, kdy mohly banky poskytovat stoprocentní hypotéky, aniž by odporovaly doporučením regulátora. „Obavy regulátora z vývoje nemovitostního trhu jsou namístě, průměrný hypoteční úvěr za třetí čtvrtletí meziročně vzrostl o 8,6 procenta, od počátku intervencí pak o více než dvacet procent, za čímž je rychlý růst cen nemovitostí,“ dodal Rajdl.

Úroky klesají, ceny bytů jdou nahoru

„I když vypadají čísla z trhu úctyhodně, nejsou obavy z hypoteční bubliny na místě,“ míní ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták. Už několikátým rokem roste koupěschopnost domácností, úrokové sazby dále klesají a nezaměstnanost atakuje minima. Je logické, že český klient má chuť investovat do vlastního bydlení. Nejde o žádnou anomálii, ale o přirozený růst trhu, podotkl. 

Úrokové sazby letos stále klesají, jde ale podle Rajdla už spíš o kosmetický pokles. Naproti tomu ovšem rostou ceny bytů, které se již dostaly na dosah nejvyšších úrovní z roku 2008. Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo prodáno o téměř třicet procent bytů méně než ve druhém čtvrtletí.