Škoda na pařížském autosalonu odhalila cenu Kodiaqu. Je levnější než srovnatelný Superb

V Paříži začíná novinářským dnem mezinárodní autosalon. Nabídne více než 60 výstavních premiér sériových aut a přes dvě desítky konceptů. Mezi novinkami budou i Škoda Kodiaq, Seat Ateca X-Perience nebo Hyundai i30, které se vyrábějí v České republice. Cena Kodiaqu začíná na 678 tisících korunách, uvedla automobilka Škoda Auto.

Škoda Auto ve světové výstavní premiéře předvádí v Paříži své velké SUV Kodiaq. Automobilka zároveň zveřejnila jeho cenu. V České republice bude začínat na 677 900 korunách.

Sice to je o 47 tisíc korun více, než je startovací cena vlajkové lodi značky Superb, ale ve srovnatelném provedení je naopak Superb o téměř 50 tisíc dražší. Objednávky začne Škoda přijímat v říjnu, první vozy Kodiaq budou dodány v průběhu února příštího roku.

Za základní cenu zákazník získá Kodiaq s motorem 1,4 TSI ACT/110 kW s pohonem všech kol a manuální převodovkou, nebo předním pohonem a s automatickou převodovkou DSG. Základní výbava zahrnuje například sedm airbagů, dvouzónovou klimatizaci, 17palcová kola z lehkých slitin, infotainment Swing s dotykovým displejem a bluetooth, multifunkční volant, LED denní svícení a LED zadní svítilny nebo střešní nosiče. Superb Combi s motorem 1,4 TSI a pohonem všech kol stojí 725 900 korun.

Předpokládaný konkurent Hyundai SantaFe začíná s cenou 899 900 korun, větší Grand SantaFe stojí přes 1,1 milionu, Kia Sorento se prodává od 949 980 korun a Audi Q5 pak startuje na jednom milionu korun. Nižší cenu nabízí například Honda CR-V, která se prodává od 589 900 korun.

Hyundai, Seat i Audi na pařížské přehlídce

Na pařížském autosalonu pak korejská automobilka Hyundai představí novou generaci svého stěžejního evropského modelu i30, který se vyrábí v Nošovicích, zatímco Seat ukáže více terénní verzi svého SUV Ateca, které se vyrábí v závodě Škody v Kvasinách. „Po letošní premiéře modelu Ateca bude v roce 2017 následovat modernizovaný Leon, uvedení páté generace modelu Ibiza a ofenzivu završí debut v segmentu crossoverů s novým modelem Seat Arona,“ uvedl předseda představenstva Seatu Luca de Meo.

Očekávanou novinkou je i nové Audi Q5 a neoficiálně se hovoří o premiéře nového BMW pětkové řady.

Přestože se pařížský autosalon honosí nálepkou největší automobilové výstavy světa, některé významné značky ho vynechávají. Svou expozici zde nebudou mít například Ford, Mazda, Volvo, Rolls-Royce nebo Aston Martin.

Škoda Auto letos čeká rekordní výsledky

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto za letošní rok očekává každopádně rekordní počet prodaných vozů i rekordní finanční výsledky. V obou případech by měla překonat čísla minulého roku, který byl dosud nejlepší v historii značky, potvrdil předseda představenstva Bernhard Maier. „Tento rok ještě není u konce, zatím se blížíme ke konci třetího čtvrtletí. Pokud se ale nestane nic mimořádného, tak zaznamenáme rekord jak co do počtu prodaných vozů, tak i z pohledu finančních a obchodních výsledků,“ uvedl Maier.

Automobilka loni zvýšila zisk o 6,5 procenta na rekordních 708 milionů eur, v přepočtu asi 19,1 miliardy korun. Tržby byly rovněž nejvyšší v historii – zvýšily se o 6,2 procenta na 12,49 miliardy eur, což je zhruba 338 miliard korun.