Ruské ekonomice má pomoci 880 miliard rublů, část ještě musí vláda najít

Loni se ruská ekonomika propadla podle předběžných odhadů o 3,7 procenta a tamní vláda hledá způsoby, jak ji vytáhnout vzhůru. Tamní ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev tvrdí, že podpora ekonomiky bude stát 880 miliard rublů (zhruba 285 miliard korun). Část už je obsažená v rozpočtu na letošní rok, zbytek se však ještě musí najít. V lednu ministr avizoval, že na protikrizový plán bude potřeba 750 miliard.

Ruský ministr Alexej Uljukajev prohlásil, že na pomoc ekonomice bude zhruba 185 miliard rublů uvolněno z protikrizového fondu. Část chybějících peněz by podle něj bylo možné najít pomocí novel zákona o státním rozpočtu. Existují také určité přebytky z loňského rozpočtu, tyto peníze ale prý stačit nebudou. „Hlavní věc teď je rozhodnout o prioritách,“ řekl Uljukajev.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv zároveň zdůraznil, že vláda letos musí dodržet všechny závazky plynoucí ze sociálního zabezpečení, jako jsou starobní či invalidní důchody a další obdobné platby. Dohled nad veřejnými výdaji by se ale podle něj měl zpřísnit. Zdroje Reuters v lednu uvedly, že vláda schválila návrh, který po ministerstvech požaduje, aby snížily výdaje proti dosavadnímu plánu o deset procent.

Ruská ekonomika se podle předběžných údajů tamního statistického úřadu loni propadla o 3,7 procenta, což je nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize. Hospodářství se potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Problém skýtá levná ropa, může se omezit těžba

Levná ropa představuje vážný problém pro ruský rozpočet, který závisí na příjmech z daní z ropy a plynu téměř polovinou. Rozpočtový deficit má letos činit tři procenta hrubého domácího produktu, vychází ale z odhadu, že průměrná cena uralské ropy bude letos 50 dolarů za barel. Ceny ropy na světových trzích se nyní pohybují kolem 35 dolarů za barel.

Ruské ministerstvo energetiky už zveřejnilo stresový scénář, podle kterého by těžba ropy v Rusku mohla během několika příštích let klesnout o 14 procent kvůli negativnímu dopadu nízkých cen suroviny na investice ropných společností.

Roční těžba by se podle dokumentu měla snížit z letošních 534 milionů tun na 460 milionů tun v letech 2020 až 2025. Scénář předpokládá, že ceny ropy se v letošním a příštím roce budou pohybovat v rozmezí od 31 do 33 dolarů za barel a do roku 2020 stoupnou na 42 dolarů za barel. Těžba ropy v Rusku bude podle scénáře do období 2020 až 2025 klesat a zvyšovat se začne až po skončení tohoto období, napsala agentura Reuters.