Rusko vytěžilo v lednu nejvíce ropy za postsovětskou éru

Těžba ropy v Rusku v lednu stoupla na nové postsovětské maximum 10,88 milionu barelů denně z 10,8 milionu barelů denně v předchozím měsíci. Vyplývá to z předběžných údajů, které v úterý zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky.

Rusko tak podle agentury Reuters přispívá k převisu nabídky nad poptávkou na světovém ropném trhu v době, kdy se spekuluje o možné dohodě mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalšími těžařskými státy o omezení produkce, jež by podpořilo ceny.

Rusko, které je největším producentem ropy na světě, v poslední době vysílá ohledně možné spolupráce s OPEC smíšené signály. Minulý týden nejprve naznačilo, že by mělo s kartelem spolupracovat, později však uvedlo, že žádné rozhodnutí v tomto směru nepadlo.

Je obtížné očekávat úspěšnou dohodu mezi kartelem OPEC a Ruskem na snížení produkce. A lidé si to už začínají uvědomovat.
Andy Sommer
senior analytik pro energetiku ve firmě Axpo Trading

Prodej ropy a zemního plynu zajišťuje v Rusku více než polovinu příjmů státního rozpočtu. Světové ceny ropy se od poloviny roku 2014 kvůli převisu nabídky nad poptávkou propadly o více než dvě třetiny. Minulý měsíc sestoupily až na dvanáctiletá minima pod 30 dolarů za barel, díky spekulacím o omezování těžby se však vrátily nad tuto hranici.

Nyní však někteří analytici opět očekávají jejich pád pod 30 dolarů.

Ztráty těžařských firem (zdroj: ČT24)

Rekordní ztráta společnosti BP

Nízké ceny ropy dopadají nejen na státy, ale i na těžební firmy. Britská společnost BP za loňský rok vykázala rekordní ztrátu 6,5 miliardy dolarů (161 miliard korun), přitom o rok dříve měla zisk 3,8 miliardy dolarů.  

Firma v úterý rovněž oznámila, že zruší 3000 pracovních míst v oblasti rafinace, distribuce a marketingu. Již dříve přitom ohlásila zrušení 4000 pracovních míst v těžařských aktivitách. Na konci roku 2004 zaměstnávala BP po celém světě přes 84 tisíc lidí.

Lépe než BP se loni dařilo americké ropné společnosti Exxon Mobil. Její zisk klesl ve 4. čtvrtletí o 58 procent na 2,78 miliardy dolarů (68,8 miliardy korun). To je nejméně od roku 2002, výsledek však překonal očekávání. Podnik také oznámil, že letos výrazně omezí výdaje.