Tým Kobra zabránil daňovým únikům za čtyři miliardy

Daňová Kobra od svého vzniku získala státu přes čtyři miliardy (zdroj: ČT24)

Daňová Kobra za dobu svého působení od června 2014 zabránila daňovým únikům za 4,1 miliardy korun. Jednotku pro boj proti daňovým únikům tvoří policisté, celníci a specialisté finanční správy. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se zřízení Kobry ukázalo jako efektivní krok v boji s daňovou kriminalitou.

„Čtyři miliardy jsou skutečně uchráněné hodnoty, není to objem peněz, který je předmětem podvodných jednání,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý s tím, že v částce jsou peníze zabavené z trestné činnosti i škody, kterým jednotka zabránila. Daňovým únikům se v Kobře podle Tuhého na policejním prezidiu věnuje čtyřicet policistů a v regionech další desítky lidí.

Na centrální úrovni Kobra v roce 2014 zajistila 1,4 miliardy korun a loni zhruba 1,9 miliardy. Regionální Kobra, která vznikla začátkem loňského roku, zamezila trestné činnosti za 847 milionů.

Podle Sobotky byl vznik Kobry správný a efektivní krok

„Zřízení Daňové Kobry se ukázalo jako správný a efektivní krok vlády, jak účinně bojovat proti daňovým únikům a daňové kriminalitě. Jsem rád, že kromě centrální Daňové Kobry pracuje stejně dobře na rozkrývání trestné činnosti i nově zřízená Regionální Kobra, která už za první rok svého fungování zabránila podvodům ve stovkách milionů korun,“ uvedl premiér.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je Kobra spolu se systémem přenesené daňové povinnosti nejefektivnější způsob, jak získat nezaplacené daně zpět do státního rozpočtu a jak předcházet podvodům. „Rozbijete strukturu, zabavíte majetky a skupina už dále nekrade,“ uvedl ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. „Přímý dopad opatření, které vznikly díky Kobře, je podle našich propočtů celkem pět miliard korun,“ uvedl ministr financí.

Podle hlavního ekonoma Colosseum Františka Bostla je Kobra prevenčním nástrojem. „Když někdo nedaní pohonné hmoty nebo své podnikání jako celek a dočte se, že někde existuje policejní skupina, která po takových lidech jde, a jsou za to velké sankce, nejenom finanční, ale i vězení, tak si to rozmyslí,“ zmínil Bostl.

Není to práce jednoduchá, není to práce příjemná. Často to může být práce nebezpečná. Velmi často ani není ze strany státu ještě pořád dostatečně honorována. Jsem velice rád, že navzdory všem problémům vykázala Kobra velmi dobré výsledky.
Bohuslav Sobotka

Speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům je útvar složený z policistů, celníků a specialistů finanční správy. Inspirací pro její vznik bylo Slovensko, kde pracuje tým se stejným názvem od roku 2012. „Byli jsme ujištěni, že tohle je velmi efektivní a moderní nástroj do budoucna. Zkusili jsme to v České republice a jsem rád, že je zkušenost pozitivní,“ dodal Sobotka. V příštích letech se by mohl útvar rozrůst, počítá s tím koncepce rozvoje policie v letech 2016 až 2020. 

Kobra usiluje o to, aby odhalila protiprávní jednání včas, tedy v době, kdy je ještě možné zabránit vzniku škody a dokumentovat trestnou činnost. Při stíhání pachatelů se zaměřuje na organizátory trestných činů. „Hlavním cílem fungování společného týmu je zajištění řádného výběru daní, vrácení nezákonně získaných prostředků do státního rozpočtu a postih pachatelů. Nezbytně důležitá je také úzká spolupráce se státním zastupitelstvím,“ podotkl policejní prezident.

Kobra odhalila první velký daňový podvod v červenci 2014. Firmy chtěly při fiktivních obchodech s nanodisky připravit stát o 270 milionů korun. Největší akce proběhla na podzim loňského roku, kdy policisté obvinili 18 lidí kvůli krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Škoda dělala 1,4 miliardy. Kobra už má za sebou několik desítek akcí.