Kobra opět tvrdě udeřila, odhalila daňový únik za 1,4 miliardy

Daňová Kobra minulý týden obvinila 18 lidí z krácení daně při obchodech s pohonnými hmotami se škodou 1,4 miliardy korun. Hrozí jim až deset let vězení. Informaci přinesl deník Právo.

Skupina měla od roku 2010 nakupovat pohonné hmoty od společností sídlících v jiných státech Evropské unie. Do Česka je vozila v cisternách a prostřednictvím sjednaných prodejců distribuovala konečným odběratelům.  

Podle kriminalistů ale z pohonných hmot nebyla řádně odváděna DPH. „Obvinění působili jako jednatelé, společníci, zaměstnanci nebo osoby jednající ve prospěch obchodních společností se sídlem v ČR,“ uvedla policie na svém webu.

Kriminalistům se při akci s krycím názvem TOPAS podařilo zajistit asi 30 milionů korun. Na zajištění dalšího majetku se podle policie v tuto dobu stále pracuje. 

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje znali obvinění metody policejní práce, rozkrytí skupiny bylo proto obtížné. Pachatelé navíc měli prostředky z trestné činnosti legalizovat sofistikovaným způsobem.