Za dobrými výsledky loňského rozpočtu stojí firmy, stát vybral rekordní daně

Za dobrými výsledky loňského rozpočtu stojí firmy (zdroj: ČT24)

Za příznivými loňskými výsledky rozpočtu stojí i úspěch firem. Stát totiž inkasoval nejvyšší daňové odvody v historii. A tím, že klesala nezaměstnanost, zvedla se i suma, kterou stát inkasoval na sociálním pojištění. Vybral skoro 405 miliard. Drobní podnikatelé a živnostníci mu pak ze svých příjmů zaplatili přes 100 miliard korun.

Středočeské společnosti Vari, kde se vyrábějí malotraktory nebo třeba sekačky, přibývají objednávky už pět let. Jejich zemědělské stroje dnes používají ve 28 zemích po celém světě. Přebytečné výdělky může nyní firma investovat, třeba do nových technologií. Jak ale roste celá firma, rostou i daně. Jen na DPH tu loni zaplatili o milion víc.

„Například od roku 2013 do roku 2014 zhruba o 3 miliony korun. A očekáváme, že od roku 2014 do roku 2015 to bude o další milion. Takže výběr daní samozřejmě roste,“ upřesňuje výkonný ředitel firmy Vari Jan Popelka. Za všechny podnikatele v Česku je to pak nárůst 6 miliard korun.

Ve středočeské firmě navíc loni našlo práci hned několik lidí. Firma tak státu odvádí větší částky i na pojistném. Díky nižší nezaměstnanosti státu přišlo o téměř dvaadvacet miliard víc.

Státu přispívají do kasy i lidské slabosti

Stát si loni polepšil i na spotřební dani z alkoholu. Například lidé v centru Prahy začali citelně opět více utrácet a z prodaného alkoholu vydělává nejen bar, ale i stát. Z jednoho panáku 40% alkoholu tvoří spotřební daň čtyři koruny a šedesát haléřů. Celkově tak stát loni vydělal na alkoholu o téměř čtyři sta milionů korun víc. Na tabákových výrobcích včetně cigaret si pak polepšil o více než šest miliard.

Co stojí za nejvyššími daňovými odvody firem (zdroj: ČT24)

O 2,4 miliardy korun se loni vybralo více i na daních za benzin, naftu a plyn. Za nárůstem jsou hlavně firmy. Třeba ty, které rozváží lidem domů potraviny. Kvůli úspoře jezdí mnohá auta na stlačený plyn. Za ten je spotřební daň poloviční, auta ale denně najezdí přes 20 tisíc kilometrů.

Zdanění průměrných příjmů považuje nicméně polovina Čechů za přiměřené

Jak plyne z průzkumu CVVM, nejspokojenější jsou lidé se zdaněním průměrných příjmů. Polovina ho považuje za přiměřené. A zároveň také polovina lidí má dojem, že zdanění vysokých příjmů je v Česku nedostatečné. To si myslí hlavně lidé ve věku nad 60 let, s nižšími příjmy a vzděláním. Lidé pak nejsou spokojeni se zdaněním nízkých příjmů. Podle 60 procent dotázaných si stát odebírá z nízkých platů na daních příliš.

Češi jsou přitom naklonění progresivnímu zdaňování. Téměř 65 procent Čechů se domnívá, že by procento odvedené na daních u lidí s vysokými příjmy mělo být vyšší než u lidí s nízkými příjmy. Výrazně vyšší zdanění vysokých příjmů by si pak přálo téměř 30 % dotázaných. A 26 % procent lidí by bylo pro stejnou sazbu, bez ohledu na výši příjmu. Přitom českému daňovému systému nerozumí více než 60 procent lidí. Chápe ho jen přibližně třetina. Tedy přibližně stejně jako loni.