Prezidentská výhrada: Kvůli vládě nevyčerpáme miliardy z EU

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je podle prezidenta Miloše Zemana zodpovědná za to, že Česko nevyčerpá asi 35 miliard korun z evropských fondů. Zeman to řekl v rozhovoru v Českém rozhlase Plus – a hovořil přitom o laxnosti a neschopnosti. Předseda vlády naopak akcentuje to, že jeho vláda čerpání eurodotací zlepšila.

„Obecně vzato, kdyby někdo v této zemi ukradl 35 miliard, stane před soudem, doufám. A když vlastní laxností, vlastní neschopností nechá propadnout třicet pět miliard, tak je to špatně, a přitom se mu nestane nic,“ konstatovala hlava státu.

Pro období 2007 až 2013 mělo Česko k dispozici bezmála 800 miliard korun z evropských fondů. Dříve se podle Zemana mluvilo o tom, že Česko nevyčerpá dokonce 100 miliard korun, a tak teď panuje nadšení, že to bude jen třetina – i tu ovšem prezident považuje za obrovskou částku. „Představte si, co všechno by se za ni dalo postavit.“

Zeman navrhuje zřídit zásobník projektů

Nabídl také řešení do budoucna. „Já si myslím, že pro budoucí plánovací období, když už se to nepodařilo teď, by takovým řešením byl zásobník užitečných projektů, do kterého byste sáhl, když vám nějaký jiný projekt v tom operačním programu nevyjde,“ uvedl.

Zlepšení čerpání evropských dotací představuje jednu z vládních priorit pro letošní rok. Důraz na ně klade přímo předseda vlády Bohuslav Sobotka, který se záměry svého kabinetu seznámil prezidenta republiky i během společného novoročního oběda na zámku v Lánech. 

Události: Nový spor prezidenta s premiérem (zdroj: ČT24)

Sobotka: Odpovědnost nesou hlavně minulé vlády

K Zemanovu aktuálnímu vyjádření podotkl, že jeho vláda čerpání evropských peněz zásadně zlepšila. Za případné nedočerpání podle něj nesou zodpovědnost hlavně minulé vlády. Kolik z přiděleného množství peněz Česko nevyčerpá, navíc není podle premiéra zatím možné přesně určit.

„Ještě před rokem odhady nedočerpání v letošním roce přesahovaly pětaosmdesát miliard korun, nyní jsou odhady o cirka o padesát miliard korun nižší a finální čísla mohou být ještě nižší,“ uvedl. Ministerstvo pro místní rozvoj sdělilo, že odhady nedočerpání nyní dosahují 36 miliard korun.