Vládní priority 2016: bezpečnost, EET i boj se suchem

Mezi priority Sobotkova trojkoaličního kabinetu pro začínající rok 2016 patří posílení bezpečnostních složek, prosazení elektronické evidence tržeb i zavedení takových opatření, která by českou krajinu lépe ochránila před klimatickými extrémy.

Rok 2016 pro Sobotkovu vládu představuje zlomové období, protože na konci ledna se vláda přehoupne do druhé poloviny svého mandátu. Koalice tak může bilancovat a plánovat, jak prosadit své zbývající priority. Času na ně přitom nemá mnoho, protože na podzim Česko čekají dvoje volby, krajské a senátní, které mohou během předvolební kampaně ovlivnit charakter politické diskuse.

Zdržovací taktika opozice je, jak se zdá, docela úspěšná. Jako vládní koalice budeme muset více prosazovat vůli demokraticky zvolené většiny při respektování všech pravidel, které vyžaduje dobré fungování parlamentní demokracie.
Bohuslav Sobotka

Současně s tím vládní síly v Poslanecké sněmovně podle premiéra Bohuslava Sobotky blokují opoziční obstrukce. „Měli bychom více tlačit na rychlejší projednávání zákonů v Poslanecké sněmovně. Během roku jsme jich naschvalovali velké množství, ale taktika opozice je, jak se zdá, docela úspěšná – to znamená, že zdržují, zdržují, zdržují,“ prohlásil premiér v rozhovoru pro ČT24.

Sobotkovy priority: Valorizace penzí i majetková přiznání

  • zákon o zadávání veřejných zakázek
  • zjednodušení stavebních povolení
  • prokazování původu majetku
  • elektronická evidence tržeb
  • rychlé čerpání evropských dotací

Sám považuje za prioritu prosadit zákon o prokazování původu majetku, na kterém má v rámci protikorupčního boje dlouhodobý zájem i prezident Miloš Zeman, zlepšit se má i čerpání dotací. „V sociální oblasti chceme změnit systém valorizací penzí, tak aby v příštích letech, když bude nízká inflace, nehrozily příliš nízké valorizace. Chceme také dotáhnout do konce opatření proti daňovým únikům,“ dodává Sobotka.

Klíčovým opatřením, od kterého si vláda slibuje příliv peněz do státní kasy, má být elektronická evidence tržeb. Právě nad ní se pravicová opozice s vládou střetává nejčastěji – na mimořádné schůzi se k ní dolní komora znovu vrátí v pátek 8. ledna. 

  • novela o spotřebitelských úvěrech
  • hlavní novela o hazardu
  • elektronická evidence tržeb
  • snížení schodku státního rozpočtu

Prosazení EET je prioritou i pro ministerstvo financí Andreje Babiše. Vedle toho se chce zaměřit na snižování schodku. „Hlavním úkolem je skutečně stlačit deficit a tlačit ho k vyrovnanému rozpočtu, tak jak to má Německo, které je pro nás vzorem,“ uvedl. Plánovaný schodek rozpočtu pro letošní rok je sedmdesát miliard, pro ten další má být nižší.

Víc financí pro bezpečnost, na boj se suchem

Větší finanční obnos poputuje kvůli ukrajinské a migrační krizi i silovým resortům. „Budeme nabírat osm set nových policistů a budeme pokračovat v misích, které směřují k ochraně schengenské hranice,“ informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).  

Proměna bezpečnostní situace v Evropě daná válkou na východě Ukrajiny vede i k navýšení rozpočtu u ministerstva obrany. Peníze hodlá využít na nákup armádního vybavení, podle šéfa resortu Martina Stropnického (ANO) nedostatkem adekvátní výzbroje a výstroje trpí zejména pozemní vojsko. Armáda navíc chystá zvýšení početních stavů, a proto počítá i s nábory. „Finance na to máme a je to jeden z důležitých úkolů,“ dodává Stropnický.

Reportáž: Vládní plány pro rok 2016 (zdroj: ČT24)

Hned dva resorty se potom musejí zaměřit na opatření, která by Česko ochránila před dlouhodobým suchem, které se v zemi naplno projevilo během loňského léta. To bylo druhé nejteplejší od roku 1961, roční srážkový úhrn byl druhý nejnižší po roce 2003. „Minulá zima a dokonce už zima 2013-14 a samozřejmě i ta současná začíná tak, že sněhu je opravdu málo. To je jeden z důvodů, proč pak v létě hovoříme o suchu,“ uvedl meteorolog Radim Tolasz.

„Musíme změnit způsob hospodaření u zemědělců a lesníků na zemědělské a lesní půdě,“ uvádí v této souvislosti ministr zemědělství Marian Jurečka. Pro jeho vládního kolegu, ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), je pak klíčové zavádění takových opatření, která by pro suchá období udržela vodu v krajině (například výstavbou poldrů).

Postihy za zchátralé památky, peníze pro vědu

Tím ale vládní plány nekončí. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákona, která má zpřesnit, kdo může využívat sociální služby, konkrétně za jakých podmínek bude možné pobírat příspěvek na péči nebo získat asistenci pro zdravotně postižené.

Kromě toho chce letos úřad dokončit hojně diskutovaný zákon o sociálním bydlení. „Jsme odhodláni poslat návrh do legislativního procesu a tento zákon prosadit, protože v rámci vyspělých evropských zemí jsme skutečně snad už ta poslední, která takový zákon nemá,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

Zlepšit se má v řadě oblastí i financování, víc peněz má jít třeba pro začínající učitele nebo na vědu. „Pracujeme na novém zákonu, který by měl daleko více zpřehlednit a strukturovat celý systém tak, aby docházelo k efektivnějšímu řízení a využívání finančních příspěvků,“ uvedl vicepremiér a šéf křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek.

Ministerstvo kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) potom chystá novelu památkového zákona, která má majitelům domů v památkových oblastech ulehčit papírování kvůli údržbě objektů a také usnadnit cestu k čerpání dotací. Norma zároveň zavede přísnější postup proti těm, kteří se o svůj majetek nestarají.

Novoroční přání premiéra: Ať je rok 2016 klidnější než ten loňský (zdroj: ČT24)

Výhrady opozice: Nedostatečný boj s korupcí, návrat k socialismu

Opozice se k vládním plánům staví skepticky. Podle komunistů se kabinet nesnaží prosazovat protikorupční zákony; vládě vyčítají, že majetková přiznání nejsou už dávno schválená a chybí jim i zákon o referendu. „Jsou to skutečná protikorupční opatření, ale vláda nechce odevzdat nic ze své pravomoci. Naopak je chce občanům sebrat a jsem přesvědčený, že v tom spočívá vztek, který ve společnosti vůči vládě roste,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Pravice pak vznáší výhrady proti údajně sílícímu státu. „Byl bych rád, kdyby vláda nedělala skoro nic, protože to, co nám předkládá do Poslanecké sněmovny, to je skutečně návrat k socialismu. Neustále chtějí vychovávat občany, říkat jim, kolik má stát jaký nápoj v hospodě, kdy smíme chodit nakupovat a podobné nesmysly,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.