Apple se dohodl s italským úřadem kvůli stamilionovému daňovému nedoplatku

Italský daňový úřad potvrdil, že se s americkou technologickou firmou Apple dohodl na urovnání daňového sporu. Odmítl však poskytnout podrobnosti. Podle italského listu La Repubblica ale výrobce iPhonů doplatí na daních 318 milionů eur (8,6 miliardy korun), tedy částku, kterou úřad po Applu požadoval.

Apple se ke zprávě zatím nevyjádřil. Už dříve však firma odmítala, že by se snažila vyhýbat placení daní. Apple čelil obvinění, že převáděl zisky z Itálie na dceřinou firmu se sídlem v irském městě Cork, kde využíval nižší daňové sazby pro firmy.

Podle italských daňových úřadů v letech 2008 až 2013 zatajil Apple na daních zhruba 880 milionů eur. Podezření vyšetřovala i prokuratura.

Prověřování firem kvůli snižování daňové zátěže

Dohoda přichází v době, kdy řada nadnárodních firem čelí kritice, že využívá své zahraniční součásti ke snižování daňové zátěže.

Například vyšetřovací komise amerického senátu loni zjistila, že Apple v Irsku využívá síť dceřiných firem, aby si snížil v USA daně z příjmu v řádech miliard dolarů. Tento postup je legální, zpráva ale vyvolala otázky o účinnosti amerického daňového systému a možnostech daňových úniků.

Evropská komise pak letos v červnu oznámila, že zahájila hloubkové vyšetřování daňových dohod, které Apple, další americká firma Starbucks a finanční divize skupiny Fiat uzavřely s úřady v Irsku, Nizozemsku a Lucembursku. Podle tehdejšího sdělení bruselských činitelů je vyšetřování součástí širšího zkoumání daňových předpisů v různých zemích EU a daňového plánování nadnárodních firem.