Zeman Vitáskovou neodvolá. Ta očekává vyznamenání za boj proti mafii

Alena Vitásková i nadále zůstane v křesle šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ), a to i přes spory ohledně dotací na obnovitelné zdroje. Prezident Miloš Zeman na společné schůzce ještě s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) prohlásil, že její odvolání neplánuje. Sama Vitásková očekává podle svých slov vyznamenání za boj proti mafii.

Celý spor začal v polovině listopadu, kdy Vitáskové úřad prohlásil, že dotace ve výši přes 41 miliard korun zařízením vyrábějícím energii z obnovitelných zdrojů nevyplatí, protože většina z nich nemá potřebnou notifikaci od Evropské komise. ERÚ se tak podle vlastních slov obává, že by porušil evropské právo. Přitom v minulých letech poskytoval úřad dotace bez problémů.

Vitásková po schůzce s prezidentem a ministrem uvedla, že z jejich setkání vyplynulo, že se záležitostí bude zabývat vláda, která by měla úřadu poskytnout garance, aby mohlo být cenové rozhodnutí vypsáno. „Neříkal bych tomu garance, ale jisté vyjádření toho, že souhlasí s tím, aby paní předsedkyně podporu vyhlásila. Aby nenastaly škody, které by nastaly, pokud podpora vyhlášena nebude,“ řekl k tomu Mládek.

Ministr pak dodal, že ho Zeman vybídl, aby o schválení podpory pro obnovitelné zdroje jednal přímo v Bruselu. „Bohužel se to nepodaří tento týden, protože v Bruselu je složitá bezpečnostní situace, a nepodařilo se potvrdit setkání s paní komisařkou pro soutěžní právo,“ uvedl Mládek s tím, že by ke schůzce mělo dojít v nejbližších týdnech, nejpozději pak do Vánoc. 

Vláda ale nemůže podle Mládka slíbit, že zdroje získají notifikaci od Evropské komise do konce roku. „Byť bychom byli velmi rádi,“ podotkl. 

Kdo za to může?

Zodpovědnost za současnou situaci se podle Mládka rozplývá mezi řadu hráčů. „Především by bylo nejjednodušší, kdyby v roce 2012 tehdejší Nečasova vláda rozhodla jednoznačně a dala paní předsedkyni garanci, že to dělá správně,“ uvedl. „Dostali jsme se do velmi nešťastné situace, kdy už to bylo tři roky vypláceno a najednou by nemělo. Což chápu, že z hlediska firem je velmi těžké,“ dodal.

Mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Miloš Cihelka k celé záležitosti dodal, že pokud na Hradě došlo k jakékoliv dohodě, která umožní, aby byla podpora vypsána, je to samozřejmě dobře. „Jakékoliv garance a pseudogarance jsou podle našeho názoru navíc. Pokud ale paní Vitáskovou uklidní natolik, aby její úřad postupoval tak, jak má, tak s tím nemáme problém,“ uvedl Cihelka.

Kdyby nedošlo k vyplacení podpory, tak by to vedlo ke krachu tisíců provozovatelů.
Miloš Cihelka
mluvčí Czepho

Asociace, které výrobce zelené energie v Česku sdružují, ve svém společném prohlášení nicméně odkázaly na vlastní právní analýzu. Podle té se notifikace vůbec nevztahuje na podporu, kterou zřídil starý zákon o podpoře obnovitelných zdrojů z roku 2005. Pro vydání cenového rozhodnutí proto podle asociací garance české vlády vůbec není potřeba.

Vitásková čeká vyznamenání

Vitásková také uvedla, že její odvolání nepřichází podle prezidenta v úvahu. Prý nad tím nikdy neuvažoval. Dosavadní šéfka ERÚ tak zůstane v čele úřadu zřejmě až do konce svého funkčního období, tedy do léta 2017. „Pan prezident jasně řekl, že odvolávání paní předsedkyně není na stole,“ potvrdil slova Vitáskové Mládek. I on předpokládá, že Vitásková své funkční období dokončí.

Ještě před jednáním Vitásková prohlásila, že o její odvolání usiluje mafie, proti níž bojuje. „Členové mafie by si přáli, aby mě pan prezident odvolal. Občané by si naopak přáli, ať mě ve funkci ponechá. Takže očekávání má každý jiné. Já očekávám, že mě pan prezident vyznamená za boj proti mafii,“ uvedla.

Sama Vitásková čelí obvinění za nezrušení podezřelých licencí solárních elektráren a jmenování bývalé státní zástupkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ.

Šéfku ERÚ navíc vyzval náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký, aby urychleně sebe a své místopředsedy zařadila pod služební zákon. Pokud by to udělala, musela by ale funkci kvůli svému trestnímu stíhání opustit. Vitásková tvrdí, že se pokynům superúředníka Postráneckého nepodřídí.