Levným jízdným Student Agency poškodila konkurenci, zaplatí pokutu 5 milionů

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu víc než 5 milionů korun pro autobusového dopravce Student Agency. Za zneužití dominantního postavení na lince Praha–Brno ji firmě uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V letech 2007 a 2008 dopravce výrazně snížil ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu, aby z trhu vytlačil konkurenční firmu Asiana. Firma s rozhodnutím nesouhlasí.

Případ se týká situace na trhu z let 2007 a 2008. Student Agency snížila ceny jízdenek mezi Prahou a Brnem za jednosměrnou přepravu na 50 korun, později zavedla cenu 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit z trhu konkurenční dopravní společnost Asiana.

Antimonopolní úřad původně firmě vyměřil pokutu přes šest milionů, kterou následně snížil. Případ měl následně na stole Krajský soud v Brně. Nejdříve pokutu zrušil, ale vloni v září ji potvrdil poté, co ÚOHS vyhověl NSS. Ten nyní rozhodl už podruhé ve prospěch antimonopolního úřadu. 

Nikdy jsme nejezdili na lince Praha–Brno za podnákladové jízdné. Pokud to přesto bylo zneužití dominantního postavení, jde o precedens pro to, aby ÚOHS stejně pojmenoval jednání Českých drah na trase Praha–Ostrava po příchodu RegioJetu. České dráhy zde měly stoprocentní monopol, jezdily zde se ztrátou a týden po našem vstupu snížily ceny jízdného o 30 procent pod naši úroveň s cílem RegioJet jako nového dopravce z trhu vytlačit.
Aleš Ondrůj
mluvčí Student Agency

Pro případ bylo klíčovou otázkou vymezení posuzovaného trhu. Rozhodnutí ÚOHS stálo na tvrzení, že v době deliktu existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Zdůrazňoval, že nepokutoval Student Agency za nízké ceny, nýbrž za jejich cílené použití k vytlačení jiného soutěžitele z trhu. Krajský soud v Brně ve svém prvním rozhodnutí tento argument odmítl a dal za pravdu Student Agency. Vloni ale svůj postoj změnil.