Čeští farmáři dostanou 300 milionů kvůli cenám mléka

Z rozpočtu Evropské unie poputuje k českým farmářům přes tři sta milionů korun. Budou kompenzovat problémy způsobené nízkými cenami za výkup mléka. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však není tento krok dostatečný, Unie by měla například zvýšit intervenční ceny mléka.

„Česká republika by měla dostat mimořádně 11,2 milionu eur. Pokud je tento návrh Evropské komise prvním krokem, vítám ho, musí ale následovat další. Ztráty zemědělců v Unii totiž dosahují řádu miliard eur,“ uvedl dnes ministr Jurečka.

Čeští farmáři nejsou jediní, kdo získají finanční pomoc k zajištění likvidity a na kompenzaci ztrát. Rozděluje se balíček 500 milionů eur, z čehož zhruba 420 milionů míří přímo mezi jednotlivé státy. Klesající výkupní ceny mléka totiž zasahují celou Evropskou unii, a to kvůli zrušení mléčných kvót i zavedení ruského embarga na dovoz potravin.

V ČR se cena pohybuje pod výrobními náklady. V srpnu meziročně klesla skoro o čtvrtinu na 7,07 koruny za litr, průměr v celé EU činil 8,14 Kč za litr. „Jestliže se u nás dlouhodobě cena mléka pohybuje v rámci EU na jedné z nejnižších hladin, pak bychom mohli říci, že jsme očekávali více,“ reagovala mluvčí agrární komory Dana Večeřová.

Jurečka by rád viděl vyšší podporu spotřeby mléka

Podle Jurečky by další podporou mohly být i vyšší zálohy na jednotné platby na plochu. Komise navrhuje, aby farmáři k polovině října získali místo obvyklých 50 procent platby až 70 procent. Výše této platby loni v ČR dosáhla 23 miliard korun.

„Je to pomoc zemědělcům, kteří se kvůli mléčné krizi potýkají s nedostatkem hotovosti, což jim ztěžuje podnikání,“ podotkl ministr. Jurečka i agrární komora by chtěli i větší podporu exportu mléka mimo Evropskou unii či podpoření spotřeby mléka, například pomocí programů Mléko do škol.

Klesající ceny mléka přitom přivedly agrární komoru k požadavku aktivnějších kroků od českého ministra zemědělství. Dali ministrovi čas do konce září, aby více podpořil dotační programy či předložil na vládu změnu zákona, která by zemědělcům umožnila využívat „zelenou naftu“ i v oborech živočišné výroby.

Vydáno pod