Solární investoři se hromadně začínají připomínat státu

Praha – Na ministerstvo financí se začínají postupně obracet s žádostí o náhradu škody investoři do české solární energetiky. Finanční újmy jim údajně vznikly v souvislosti se zdaněním fotovoltaických elektráren. Prostřednictvím advokátní kanceláře Glatzová & Co. v tomto týdnu doručili ministerstvu 70 takzvaných iniciačních dopisů, které mají zahájit spor s Českou republikou. Jde o skupinu investorů, kteří vlastní fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 122 MWp.

Advokátní kancelář Glatzová & Co.

„Zahraniční investoři učinili první krok k zahájení mezinárodních arbitráží se státem již před několika týdny. Nyní se také čeští investoři masivně hlásí o své pohledávky způsobené retroaktivním zavedením odvodu z elektřiny ze slunečního záření. Jejich počet přitom stále narůstá.“

Podle investorů nebylo zpětné zavedení odvodu jen porušením bilaterálních smluv o ochraně investic, ale rovněž zásadním porušením českého ústavního pořádku. „O náhradu za omezení vlastnického práva a zásah do legitimních očekávání našich českých klientů proto budeme tvrdě bojovat,“ prohlásila partnerka advokátní kanceláře Vladimíra Glatzová. „Dopisy jsme obdrželi. Jsme přesvědčeni, ze naše právní pozice je silná a že ji obhájíme,“ reagoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zákon platí od ledna

Za zdaněním fotovoltaických elektráren stojí novela zákona, kterou na konci března podepsal prezident Václav Klaus. Nová daň má státu vynést 4,2 miliardy korun. Solární daň, která zabránila skokovému zdražení elektřiny, platí už od ledna.

Podle novely bude po tři roky zdaněna elektřina ze slunečních elektráren, které byly uvedeny do provozu loni a předloni. Právě toto zpětné zdanění je jedním z napadených ustanovení novely. Podle autorů stížnosti zákon zachovává původní zákonné garance výkupní ceny, tedy zcela určitou návratnost investice výrobce, ale jiným zásahem garantovanou cenu snižuje o výši odvodu.

Meziroční růst výroby solárních elektráren souvisí s prudkým rozvojem fotovoltaických zdrojů v druhé polovině loňského roku, když jim nahrávaly výhodné dotace. Příspěvky pro solární elektrárny jsou však od letošního roku výrazně omezené, a proto se také přibrzdilo tempo investic v tomto oboru.

Vydáno pod