Češi přicházejí na chuť dobré kávě, ročně vypijí v průměru 400 šálků

Praha - Češi zlomili rekord ve spotřebě kávy. Podle prodejců si loni každý dospělý vychutnal mok skoro ze tří kilogramů zrnek, ročně tak průměrný Čech vypije zhruba 400 šálků kávy. A mění se i zvyky českých milovníků kávy, kteří se čím dál víc zajímají o kvalitu. „Za posledních 10 let jste ušli velký kus cesty. Tehdy tu tradiční espresso téměř nebylo známé, dnes už existuje a lidé jsou na něj zvyklí,“ chválí české „kafaře“ Roberto Trevisan z České a slovenské kávové asociace.

V letošním rekordním roce vypil každý Čech 2,7 kilogramu zrnkové kávy, pokud ale vezmeme v úvahu kávu instantní a stále oblíbenější kávové kapsle, získáme roční spotřebu až čtyři kilo kávy. Ani tak se ale Češi zdaleka neblíží evropským rekordmanům – Finům, kteří ročně vypijí neuvěřitelných 12 kilogramů kávy. V obchodech a kavárnách pak zákazníci utratili zhruba pět miliard korun. Každý Čech tak ročně vypije zhruba 400 šálků ze zrnkové kávy.

Kaváren všech druhů, od malých rodinných podniků až po velké kavárenské řetězce je v České republice přes dva a půl tisíce, jejich počet se za posledních deset let víc než zdvojnásobil. Nejvíc návštěvníků chodí do kaváren ráno mezi osmou a desátou hodinou a nejčastěji zde utratí kolem 120 korun, v malé kavárně je to zhruba 60. Nejvíce kávy se vypije v Praze, kde jsou zároveň zákazníci nejnáročnější a o kávě mají i nejvíc informací.

V poslední době do České republiky přichází i různé kávové trendy ze zahraničí, ať už jde o kávu do kelímku, kterou si v kavárenských řetězcích kupují spěchající lidé ve velkých městech celého světa, nebo třeba o kávovary stávající se téměř povinným vybavením každé kuchyně.

Velké kavárny nabízí garanci kvality, malé zase osobní přístup

Už dnes fungují v Čechách čtyři kavárenské řetězce a další dva se na vstup na český trh chystají. „Velké řetězce mají k dispozici nejlepší technologii a mohou tak nabídnout velkou přidanou hodnotu,“ uvedl Treviso, podle něhož je hlavní devizou těchto řetězců konstantní kvalita. Zákazník si tak může být jistý, že vždy dostane právě takovou kávu, za jakou do kavárny přišel.

Přestože káva stojí v těchto velkých kavárnách přes sto korun, není její cena podle Trvisana nadsazená, svědčí o tom ostatně to, že jsou tyto podniky většinou plné. „Myslím si, že je tu prostor jak pro nové kavárenské řetězce, tak i pro malé kavárny, které povedou nějací hodně šikovní lidé,“ shrnul Trevisan.

Malé kavárny přitom podle jeho slov mají jisté kouzlo a – pokud se soustředí na kvalitu svých produktů -  nemusí se rozhodně obávat, že by je velké řetězce vytlačily z českých měst. „Malé kavárny mohou oproti velkým řetězcům nabídnout jiné věci, hlavně osobní vztah s klientem a komorní prostředí,“ upozornil Trevisan.  

Co Čech, to vlastník kávovaru?

Český trh s kávovary zažívá v současnosti obrovský boom. Podle Roberta Trevisana k tomu přispívá i to, že lidé v blízkých kavárnách stále ještě nenajdou přesně takovou kávu, jakou požadují, a tak si raději domů pořídí kávovar a vaří si kávu vlastní. „Lidé vědí, jakou kávu chtějí. Je to skutečná věda a káva je stále kvalitnější,“ myslí si Trevisan a upozorňuje na zajímavý fakt, že se dnes v České republice nakupuje v podstatě víc plně automatických kávovarů než v Itálii.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Volkswagen po 24 letech uzavřel svou továrnu v Drážďanech

Továrna německé automobilky Volkswagen v Drážďanech ukončila po 24 letech provoz. Stroje se v takzvané Skleněné manufaktuře zastavily, jakmile vyrobily poslední vůz – červený Volkswagen ID.3. Automobil, na který se podepsali všichni zaměstnanci, se stane muzejním exponátem. Samotná drážďanská továrna se za padesát milionů eur (1,2 miliardy korun) změní v centrum inovací. Německá média upozornila, že to je poprvé v 88leté historii, kdy Volkswagen uzavřel některou ze svých továren v Německu.
před 1 hhodinou

Vojtěch chce zefektivnit systém zdravotnictví. I nesystémovým krokem

Na ministerstvo zdravotnictví se po čtyřech letech vrací Adam Vojtěch (za ANO). Staronový ministr se hodlá vypořádat s rostoucími výdaji na zdravotní péči zefektivněním systému, nikoli masivním navyšováním zdrojů. Významnou roli dle Vojtěcha sehrají zdravotní pojišťovny, zaměřit se chce také na podporu prevence, primární péče a digitalizaci. Naopak zvýšení odvodů na zdravotní pojištění by mohlo uškodit české ekonomice, řekl v 90′ ČT24 moderované Romanem Fojtou.
před 7 hhodinami

SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pozastavil vyřizování žádostí o dotace firmám z holdingu Agrofert. Stalo se tak 9. prosince, kdy prezident Petr Pavel jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem, informovala nyní mluvčí fondu Eva Češpiva. Nadále podle ní platí, že situace bude trvat do doby, než Babiš střet zájmů právně vyřeší. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský sdělil, že holding respektuje rozhodnutí správních orgánů.
před 21 hhodinami

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
včera v 06:30

Třináctý plat či bonus udělí přes čtyřicet procent firem

Takzvaný třináctý plat nebo mimořádnou odměnu v podobné výši už vyplatilo nebo do konce roku vyplatí svým zaměstnancům 42 procent firem, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Více než čtvrtina společností si to nemůže dovolit. Třetina firem mzdy už zvýšila a proto zaměstnancům dále finančně přilepšit neplánuje. Nejvíce před Vánoci odměňují velké a střední podniky. Některé firmy plánují spolu s třináctým platem i další finanční bonusy, některé zase místo peněz nabídnou jiné benefity.
včera v 06:00

Růst ekonomiky přinese do státní kasy jen asi deset miliard, odhaduje expert

Nová vláda chce přepracovat návrh státního rozpočtu na příští rok, v němž podle ní chybí až 96 miliard korun. Ekonomové v pořadu Otázky Václava Moravce upozornili, že případné nepokryté jednotky či nižší desítky miliard nejsou v celkovém objemu výdajů zásadním problémem. Větší rizika vidí v přesunech peněz mezi kapitolami a v omezeném přínosu hospodářského růstu pro státní kasu. Podle končícího náměstka ministra financí Tomáše Holuba je rozpočet již tak napjatý a prostor pro manévrování je velmi omezený. Debatoval s předsedou Výboru pro rozpočtové prognózy Michalem Skořepou.
14. 12. 2025

Koalice ANO, SPD a Motoristů chce zpřísnit vymáhání výživného

Systém vymáhání výživného nebude po změně trestního zákoníku k 1. lednu 2026 podle zákonodárkyň vznikající vládní koalice ANO, SPD a Motoristů funkční. Podle senátorky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) proto připraví novelu předpisu, který byl přijat letos v létě. Ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS) v Otázkách Václava Moravce vyzvala nastupující koalici, aby se změnou počkala alespoň na analýzu dopadů nových paragrafů. Délka legislativního schvalování návrhu umožní podle Mračkové Vildumetzové dostatečnou diskusi nad změnou i analýzu prvních dopadů.
14. 12. 2025

Michelin posune Česko na světové mapě gastronomie, míní odborníci

Michelinův průvodce rozdal prestižní hvězdy restauracím. Také letos uspěly podniky z Česka, je jich však více než dříve a nachází se i mimo Prahu. Podle herce, blogera a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka posune úspěch oceněných restaurací českou gastronomii výš na světové mapě. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle kterého díky tomu Česko nebude dírou na mapě Michelinu. O současné české gastronomii, jejím rozvoji, ale i problémech debatovali hosté v Událostech, komentářích z ekonomiky, kterými provázely Nina Ortová a Jitka Fialková.
14. 12. 2025
Načítání...