Hodinovým manželům se na trhu daří. Roste zájem i o ženské práce

Praha – Nedostatek času nebo pohodlí vede stále více Čechů k využívání služeb tzv. hodinových manželů. Řemeslníků, kteří se specializují na drobné opravy, je u nás už kolem deseti tisíc. Roste také obliba ženské obdoby - tu mnozí využívají pro drobnější domácí práce, žehlení nebo hlídání dětí. K hledání navíc stále více slouží internet. Webové databáze podobných služeb hlásí v letošním roce nárůst registrací zhruba o 20 procent.

Hodinový manžel by měl zvládnout prakticky všechny manuální práce - od zatlučení hřebíku až po složitější instalatérské nebo truhlářské práce. Jeho výhodou je, že bývá zpravidla levnější než úzce specializovaný řemeslník. První hodina práce se pohybuje od 200 do 500 korun v hlavním městě, v regionech jsou ale ceny až poloviční. Zákazníků proto postupně přibývá.

Nejčastěji si zákazníci objednávají službu na pravidelný týdenní úklid domácnosti. Kratší návštěvy než tři hodiny ale agentury odmítají. Cesta do bytu navíc nesmí trvat déle než samotný úklid. Samozřejmostí je pojištění proti poškození věcí.

Podobná činnost už ale není jen doménou mužů. Stále větší poptávka je i po tzv. hodinových manželkách. Nejčastější rychlou pomocí je žehlení, mytí nádobí, venčení psů nebo vyzvedávání dětí ze školy. „Dá se na tom vydělat hodně, záleží na tom, kolik úklidů je,“ říká kadeřnice Tereza Trhoňová, která si drobnými pracemi přivydělává.

Zásadní je u hodinových manželů kromě šikovnosti i spolehlivost. Velmi pomáhá také umění dobře komunikovat se zákazníkem. „Můj plán je takový, aby se dostalo lidem do podvědomí, že to není jen o úklidové firmě, ale že se jako hodinová žena zastaneme celé domácnosti,“ říká Veronika Horáková.