ANO na programové konferenci označilo za priority ceny elektřiny a podmínky pro azyl

Hnutí ANO si klade za úkol zabránit zvýšení cen elektřiny, chce k tomu přispět pozměňovacími návrhy ke státnímu rozpočtu pro příští rok. Na tiskové konferenci po programové konferenci opozičního subjektu to řekl jeho předseda Andrej Babiš. Hnutí chce také vytvořit návrh zásadního zpřísnění azylového zákona.

Navýšení cen elektřiny je podle Babiše faktor, který způsobil inflaci a bere lidem peníze. „Teď svedeme souboj o druhé čtení rozpočtu, kde načteme naše pozměňovací návrhy, abychom zamezili dalšímu ožebračování všech a ničení i našeho průmyslu, zaměstnavatelů a živnostníků,“ prohlásil.

Babiš také avizoval, že ANO chce přijít s návrhem na zásadní zpřísnění azylového zákona. „Abychom přesně věděli, kdo žije v České republice bez povolení,“ uvedl. Zároveň podle něj musí být dostatečný počet policistů v ulicích.

ANO podle prvního místopředsedy hnutí a stínového premiéra Karla Havlíčka bude měnit svůj program. Chce vytvořit základ pro bezemisní energetiku na jádru a obnovitelných zdrojích a pro stavbu celkem čtyř jaderných bloků a malých modulárních reaktorů. Odmítá zároveň převod poplatků za obnovitelné zdroje na spotřebitele a firmy do regulované složky ceny elektřiny.

Schůze k cenám elektřiny

Hnutí chce připravit nový systém financování dopravních i dalších investic se zapojením dluhopisů, penzijních fondů, evropských finančních nástrojů a soukromých zdrojů na bázi PPP projektů. ANO také odmítá platby za vysoké školství. Havlíček zmínil důstojné důchody, zdravotnictví orientované na potřeby pacientů, investice do zdravotnických zařízení či zvýšení výdajů na výzkum.

Místopředsedkyně ANO a šéfka jeho poslaneckého klubu Alena Schillerová uvedla, že hnutí nabízí pět pilířů, na kterých by bylo možné postavit konsolidaci veřejných financí po vládě Petra Fialy (ODS). Zmínila konec šedé ekonomiky, konsolidaci ekonomického růstu, konvergenci, korekci fungování státu a kvalitní daňový systém.

Schillerová také uvedla, že poslanecký klub ANO v pátek sesbírá podpisy pro svolání mimořádné schůze sněmovny k cenám energií.

V čele kandidátky pro eurovolby by měla být Dostálová

V čele kandidátky pro volby do Evropského parlamentu by příští rok měla stanout bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová, oznámil také Babiš. Projednají to krajské organizace.

Šef hnutí ANO uvedl, že Dostálová je nejlepším odborníkem na čerpání evropských fondů. „Jsem přesvědčen, že je tou nejlepší osobou, aby bojovala za zájmy občanů v Evropském parlamentu,“ poznamenal. Uvedl také, že hnutí by chtělo obhájit šest mandátů, které získalo ve volbách v roce 2019.

Hnutí ANO podle Babiše do voleb půjde s tím, že je nepřijatelné, aby Česko přišlo v EU o právo veta. Chce také usilovat o to, aby Evropská komise neřídila Evropu, dodal. K Zelené dohodě pro Evropu řekl, že ANO chce ochranu životního prostředí, ale nikoli to, aby „Green Deal zničil evropský průmysl a ohrozil zaměstnanost“.

Dostálová by v Evropském parlamentu chtěla bránit Česko jako suverénní, silný a svrchovaný stát. „Musíme si uvědomit, že tím, že existuje instrument práva veta, tak je to jeden z mála instrumentů, který staví všechny členské státy na rovnou úroveň,“ řekla.