Expremiér Nečas se v případu lživé výpovědi ve prospěch manželky obrátil na Nejvyšší soud

Bývalý premiér Petr Nečas se u Nejvyššího soudu brání trestu za lživou výpověď ve prospěch své manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Proti roční podmínce a peněžitému stotisícovému trestu podal dovolání. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Obvodní soud o Nečasově vině rozhodoval v první instanci, jeho verdikt v květnu potvrdil pražský městský soud. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze.

„Dovolání podal obžalovaný prostřednictvím svého obhájce, kdy v dovolání uvádí, že rozhodnutí spočívá na nesprávném právním posouzení skutku a nesprávném hmotněprávním posouzení,“ upřesnila důvody dovolání pro ČT Švíglerová.

Podle soudů Nečas dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu čelila obžalobě za to, že nezákonně nařídila zpravodajcům z Vojenského zpravodajství, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády.

Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil. Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním desetiletým zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost a prominul jí zbytek zkušební doby.

Nečas podle svých dřívějších vyjádření trvá na tom, že vypovídal pravdivě. Tvrdí, že požádal Nagyovou, aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Soudy ale dospěly k názoru, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu.

Případ zneužití Vojenského zpravodajství společně s kauzou trafik pro poslance v roce 2013 stály za pádem Nečasovy vlády.

Podmínka v kauze trafik pro poslance není pravomocná

Nečas si od soudu tento týden vyslechl trest také v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. Soud mu zatím nepravomocně udělil podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest ve výši milion korun. Jeho manželka Jana a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostali dvouleté podmíněné tresty a mají zaplatit 300 tisíc korun. Nečasův advokát se proti verdiktu na místě odvolal.

Podle obžaloby Nečas společně s Nagyovou a Bočkem slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.