Soud potvrdil expremiéru Nečasovi trest za lživou výpověď ve prospěch manželky

Bývalý předseda vlády Petr Nečas (ODS) dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové). Shodl se na tom odvolací soudní senát, který Nečasovi potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest ve výši sto tisíc korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Lživě vypovídal v případu zneužití Vojenského zpravodajství, který v roce 2013 přispěl k pádu jeho vlády. Nečas trvá na tom, že hovořil pravdu.

„Kvalifikace skutku je v pořádku, i uložený trest,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Veronika Čeplová s tím, že Nečas se snažil vyvinit svou manželku i trestnou činnost tří jejích spolupachatelů. Poukázala na to, že Nečas měl tehdy u soudu v kauze Vojenského zpravodajství možnost odmítnout výpověď vůči blízké osobě, což neučinil. Zároveň byl řádně poučen o tom, že v takovém případě musí mluvit pravdu. 

Nečas se zasedání zúčastnil, z vyhlášení rozhodnutí se ale omluvil. S novináři tradičně nekomunikoval. Soudu také právě kvůli přítomnosti médií odmítl odpovědět na otázku, jaké má v současné době příjmy – což soud zjišťoval kvůli tomu, zda je uložený peněžitý trest přiměřený. „Momentálně zaměstnávám sám sebe. Ano, mám nějaké příjmy,“ pronesl stručně.

O něco obšírněji se v jednací síni vyjádřil k obžalobě, kterou zkritizoval. „Neměl jsem se vůči čemu bránit, protože tam nebylo specifikováno, které části mojí výpovědi jsou v rozporu s dokazováním. Bylo to řešeno povšechně: u soudu lhal, tečka, když to řeknu zjednodušeně,“ prohlásil. Obžaloba navíc podle něj obsahovala i zavádějící pasáže. „Nedovedu si představit, že by inteligentní člověk nepoznal, co je mu vytýkáno. Navíc měl v ruce i usnesení o sdělení obvinění,“ zapochybovala při odůvodnění zamítnutí Nečasova odvolání Čeplová.

K odvolacímu zasedání předvolala soudkyně na návrh obhajoby jak Nečasovou, tak i odsouzené zpravodajce Milana Kovandu a Ondreje Páleníka, všichni ale využili svého práva nevypovídat.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil. Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním – tedy desetiletým – zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy.  

Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: prominul jí zbytek zkušební doby.

Obavy o bezpečí

Nečas tvrdí, že požádal Nagyovou, aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Soudy ale dospěly k názoru, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu. Čeplová podotkla, že pokud by Nečas skutečně pociťoval obavy o bezpečí sebe a své rodiny, mohl se obrátit na tehdejšího ministra obrany Alexandra Vondru. „To, co tvrdil obžalovaný Nečas – že Saša Vondra neměl čas – vyvrátil sám Vondra v pozici svědka,“ poznamenala. „Pan doktor Nečas je velice inteligentní osoba znalá poměrů – věděl, že pokud by na ministra obrany vznesl požadavek, ten by to zadal Vojenskému zpravodajství,“ doplnila. Obhajobu Nečase v tomto ohledu označila za naprosto nelogickou a nesmyslnou.

U Obvodního soudu pro Prahu 1 čelí Nečas s manželkou ještě další obžalobě, a to v případu údajného podplacení poslanců ODS.