Expremiér Nečas dostal za lživou výpověď ve prospěch manželky nepravomocně podmínku

Události: Rozsudek nad expremiérem Nečasem (zdroj: ČT24)

Za lživou výpověď ve prospěch manželky uložil soud expremiéru Petru Nečasovi (ODS) roční podmínku, má také zaplatit sto tisíc korun. Verdikt není pravomocný. Nečas vinu odmítá. Trvá na tom, že v kauze zneužití Vojenského zpravodajství mluvil pravdu.

Nečas uvedl, že požádal šéfku svého kabinetu Janu Nagyovou (nyní Nečasovou), aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Justice ale už dříve uzavřela, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu.

„Nějaké obavy možná prožíval, nicméně – co je nejpodstatnější – následně nepravdivě svědčil,“ uvedl soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 Ondřej Lázna. Nečasovo počínání označil za „učebnicový případ křivé výpovědi“. „Tady jakékoliv pochybnosti, natož důvodné, opravdu nejsou,“ řekl. V „čistě teoretické až spekulativní rovině“ by si podle soudce bylo možné domýšlet verzi, že Nečas a Nagyová úkolovali zpravodajce nezávisle na sobě a shodným způsobem, aniž by to o sobě vzájemně věděli. „To je ale na hranici absurdity,“ podotkl Lázna.

Za křivou výpověď hrozí až tříleté vězení. Soud uložil trest v takové podobě, jakou navrhoval státní zástupce. Nečasovi stanovil dvouletou zkušební dobu.

„Opakuji, že se cítím nevinný,“ uvedl v závěrečné řeči bývalý premiér. Podivil se tomu, že ačkoliv byly jeho výpovědi veřejným tajemstvím, policie ho za ně začala stíhat až s mnohaletým odstupem. S novináři ve středu bývalý politik jako již tradičně nekomunikoval, k následnému vyhlášení rozsudku nedorazil.

Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Vyšlo totiž najevo, že Nečasova milenka Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku a také dva zaměstnance Úřadu vlády. 

Podle obžaloby Nečas následně u soudu nepravdivě svědčil dvakrát, a to v dubnu 2015 a v září 2017. Na základě jeho výpovědí soud opakovaně Nečasovou osvobodil, až následně ji justice uznala vinnou a potrestala nejvyšším možným podmíněným trestem – tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou – a také desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Prezident Miloš Zeman nedávno Nečasové udělil milost, prominul jí zbytek zkušební doby.