Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty

Události: Deset let po policejním zásahu na Úřadu vlády padl trest pro tehdejšího premiéra Petra Nečase (zdroj: ČT24)

Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.

V úterý uplynulo deset let od policejního zásahu na Úřadu vlády, jehož následky vedly k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase a předčasným volbám. Přesně v toto výročí padl jeden z rozsudků v trestních kauzách, které ze zásahu vzešly. Obvodní soud pro Prahu 1 uznal trojici obžalovaných v případu poslaneckých trafik vinnými. „Skutkový děj byl jednoznačně prokázán,“ uvedla předsedkyně senátu Anežka Pudilová.

Trestné činnosti se podle ní zcela bezpochyby dopustil Nečas, i jeho nynější žena (tehdy coby vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády) a Boček. V jednáních s poslanci, kterými se soud zabýval, nebyli pouze prostředníky, ale byli často aktivnější než bývalý předseda vlády, uvedla soudkyně. Motivaci Nečasové ilustrovala podle předsedkyně senátu zejména jedna z SMS, kde napsala, že „maká jako jediná, aby svět zůstal jejich“.

Soudkyně Pudilová ale kritizovala zároveň i justici. Zdůraznila, že na výši trestů má vliv i to, jak dlouho se případ vleče – od podání žaloby uplynulo už sedm let. „Tento případ není pouze případem selhání nejvyšších politických představitelů a jejich spolupracovníků, je to také případ selhání soudní moci,“ řekla. 

Všichni obžalovaní dostali podmíněné tresty. Jana Nečasová i Roman Boček odešli s dvouletou podmínkou, k tomu má každý zaplatit 300 tisíc korun. Nečasové také soud uložil desetileté zákazy výkonu vysokých funkcí ve státní správě. Petr Nečas byl potrestán podmíněně na 2,5 roku a milionovým peněžním trestem.

Je to ale prvoinstanční nepravomocný rozsudek v procesu, který se opakoval od začátku již podruhé. Napoprvé byli Nečasovi a Boček osvobozeni, odvolací soud verdikt zrušil, ale původní soudkyně zatím odešla do důchodu. Další pokračování kauzy bude znovu u odvolacího stupně.

V závěrečných řečech obžalovaní odmítli vinu

Před vynesením rozsudku zazněly před Obvodním soudem pro Prahu 1 poslední závěrečné řeči. V kauze šlo o to, že tři poslanci ODS, kteří nechtěli v roce 2012 hlasovat pro vládní daňový balíček, se vzdali mandátů, a dva z nich později získali funkce ve firmách kontrolovaných státem.

Petr Nečas prohlásil, že neexistuje jediný důkaz o tom, že by rezignace poslanců byla něčím podmíněná. Mezi tím, že složili mandát a jejich následnými funkcemi podle něj neexistuje žádná souvislost. „Oni nic nepožadovali a já nic nenabízel,“ prohlásil bývalý premiér. „Věděl jsem, že jejich hlasy ke schválení balíčku nepotřebuji,“ zopakoval též. Uplácení pozicemi měly podle něj vyvrátit výpovědi všech předvolaných svědků. Dodal, že je kriminalizován za své politické rozhodnutí.

Advokát někdejšího předsedy vlády Adam Černý pak mimo jiné upozornil na to, že je celá obžaloba založena pouze na odposleších. Podle něj záznamy telefonátů nemohou sloužit jako jediný důkaz, státní zastupitelství je navíc podle něj selektivně vybralo. „Je předpoklad, že to, co lidé řeknou do telefonu, je pravdivé. Není,“ prohlásil Černý. Odposlechy lze také různě a špatně interpretovat, uvedl. Řízení považuje po deseti letech za neúčelné.

Ani podle Bočkova právníka Petra Tomana se žalobci nepodařilo prokázat, že by funkce, které dostali tři poslanci, měly cokoli společného s tím, že se vzdali mandátu. Boček pak podle Tomana pouze zprostředkovával jednání mezi Nečasem a poslancem Petrem Tluchořem, což nepotvrzuje spáchání trestného činu.  

Státní zástupce vystoupil již v pondělí. Exnáměstkovi Bočkovi a Janě Nečasové navrhl dvouleté podmínky, pro bývalého předsedu vlády ještě o půl roku delší – tedy takové tresty, jaké soud nakonec opravdu udělil.

Deset let, pět kauz, jediný pravomocný odsuzující verdikt

Deset let stará razie na Úřadu vlády vedla k pěti kauzám. Odsouzením ale skončil zatím jen případ zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování tehdejší manželky premiéra Nečase. Za to byla pravomocně odsouzená jeho současná žena Jana Nečasová. Naopak zproštěni obžaloby byli Nečasová, Ivo Rittig a David Michal v případu možného úniku informací od Bezpečnostní informační služby a stíhání Nečasové kvůli nezdanění luxusních darů soud zastavil, protože je již promlčené.

Z kauzy Vojenského zpravodajství vyplynula ještě další obžaloba Petra Nečase. V tomto případu dostal bývalý předseda vlády pravomocně roční podmínku a peněžitý trest ve výši sto tisíc korun za lživou výpověď ve prospěch manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Stal se tak prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze.