TÉMA

Petr Toman

Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty

Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|

Kauzu trafik kolem Nečasové bude řešit jiná soudkyně. Hrozí, že se líčení vrátí na začátek

Jedna z nejdéle trvajících trestních kauz – takzvaných trafik kolem Jany Nečasové – bude mít novou soudkyni. Poté, co justici opustila jedna z nejdéle sloužících soudkyň – Helena Králová – převezme případ její nástupkyně, kterou teprve tento měsíc do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Králová před odchodem do důchodu nestihla případ dokončit, a tak hrozí, že se bude celé líčení opakovat od začátku.
31. 1. 2022|

Dvojitý nacistický agent inkasoval od českého odboje statisíce. Pravou totožnost utajil až do konce války

Paul Thümmel byl v tuzemské válečné historii možná nejznámějším dvojitým agentem. České zpravodajské službě předával informace o nacistických plánech a nechal si za to štědře platit. Podle některých historiků se ovšem jeho význam zveličuje, ačkoliv české straně dodával i informace o zrádcích v jejich vlastních řadách. Od Thümmelova narození uplynulo 15. ledna přesně 120 let.
18. 1. 2022|

Šlachta chce přeložit spor s Grygárkem do Brna. Návrh měl přijít dříve, míní soudkyně

Bývalý policista Robert Šlachta požádal prostřednictvím advokáta o přeložení sporu s bývalým vrchním státním zástupcem Liborem Grygárkem k Okresnímu soudu Brno-venkov. Grygárek po Šlachtovi žádá omluvu a půlmilionové odškodnění za tvrzení, která o něm někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) napsal ve své knize. O návrhu na přesun kauzy musí nyní rozhodnout Nejvyšší soud. Obvodní soud pro Prahu 5 proto odročil jednání ve věci na neurčito.
13. 12. 2021|

Důkazů v kauze Čapí hnízdo přibývá. Vypovídat chtějí i další svědci, upozornili Reportéři ČT

Čtyři roky starý případ stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) se před volbami znovu vrací téměř na začátek. Státní zástupce zadal policii v kauze Čapí hnízdo vyslechnout jak Andreje Babiše mladšího, tak jednoho z bývalých manažerů Čapího hnízda. Promluvila také psychiatrička Dita Protopopová, která až dosud mlčela. Pro Reportéry ČT natáčela Aneta Snopová a Hanuš Hanslík.
6. 9. 2021|

Soudy a žalobci rozhodují o odposleších. Většina jich ale neví, kolika lidí se to dotkne

Tisíce odposlechů ročně, z nichž mnohé nevedou k trestnímu stíhání. Policie má statistiku, kolika lidem po skončení takového sledování tuto skutečnost sdělí. Soudy a státní zastupitelství, které rozhodují o většině případů, ale podobný přehled většinou nevedou. Lidé se tak ani nedozvědí, že se jich to také týkalo.
5. 9. 2020|

Nouzový stav má podle vlády trvat další měsíc. Opozice chce znát důvody

V Česku už je více než dva a půl tisíce nakažených koronavirem. Šíří se mimo jiné v domovech seniorů. I nadále platí nouzový stav, který chce vláda Andreje Babiše (ANO) prodloužit o 30 dní. O tom musí rozhodnout poslanci. Prezident Miloš Zeman odmítl výzvu advokátů k udělení amnestie. Mezi nakaženými je také biskup Karel Herbst, v domácí karanténě je proto i arcibiskup Dominik Duka.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 23:30|

V domovech seniorů výrazně přibylo nakažených. Pomoc tam už míří, tvrdí Hamáček

V uplynulých dnech výrazně přibylo nakažených koronavirem mezi staršími lidmi v domovech seniorů po celé zemi. Jejich zřizovatelé si často stěžují, že nemají dostatek ochranných pomůcek. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že pomoc od státu teď zamíří právě tam.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 20:51|

Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl na 2279, návrat k normálu je zatím podle Babiše nejasný

Česko má k pátečnímu večeru 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Laboratoře dosud otestovaly přes 31 tisíc lidí. Dále platí nouzový stav, který se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prodlouží o 30 dní. „Myslím, že se tomu nevyhneme,“ uvedl ministerský předseda. Dále pro ČT uvedl, že zájem vlády je co nejdříve se vrátit do normálního stavu. „Kdy to bude, ale teď říct nemůžu,“ dodal.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 22:20|
30 let svobody

Před 70 lety komunisté pověsili právníka Borkovce. Advokátní komora připomíná jej i další bojovníky proti totalitě

Z komunistických procesů, ať vedly k justičním vraždám, nebo nespravedlivému věznění oponentů režimů, jsou dobře známá jména obětí i těch, kdo k verdiktům přispěli – soudců a prokurátorů. Mnohem méně známá jsou jména těch, kteří se snažili obžalované hájit. Připomenout je chtějí autoři projektu Advokáti proti totalitě. Jeho součástí je nově vydaná kniha a také výstava, pro odbornou veřejnost je potom určena i konference uspořádaná nejen u příležitosti 30. výročí pádu totalitního režimu, ale také k připomínce 70 let od oběšení jednoho z advokátů - bojovníků proti komunismu Jaroslava Borkovce.
5. 11. 2019|

Ministerstvo se omluvilo za nezákonné odposlechy novináře Janka Kroupy

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo reportérovi Českého rozhlasu Janku Kroupovi za nezákonné policejní odposlechy jeho telefonu v kauze Pandur. Uvedl to server iROZHLAS.cz a omluvu potvrdilo i ministerstvo. Došlo k ní ale až po několika letech a vleklých soudních tahanicích, odposlechy se totiž týkají let 2011 a 2012.
2. 8. 2019|