Holding Malina nadělal obří dluhy, na účtu zbyly drobné. O pád firmy už se zajímá policie

Reportéři ČT: Energetický holding Malina (zdroj: ČT24)

Před pár dny insolvenční soud poslal Energetický holding Malina (EHM) do úpadku. Firma, která v době energetické krize lákala tisíce zákazníků na budování fotovoltaiky a velké úspory za energie, stihla za rok a půl působení nakumulovat dluhy skoro 1,5 miliardy korun. Na účtech jí ale podle zjištění Zuzany Černé a Dalibora Bártka z týmu Reportéři ČT zbylo asi jen jedenáct milionů, tedy zlomek částky.

Jeden z největších úpadků poslední doby proto už začala vyšetřovat i policie. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Škoda se nejspíš bude pohybovat v řádech stovek milionů korun,“ přibližuje policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Své úspory EHM svěřily tisíce lidí, většina z nich dodnes nemá ani fotovoltaiku, ani peníze. Kam zmizely, není jasné. Z dostupných dokumentů se to vyčíst nedá a získat příslušné informace přímo od zástupců firmy není možné. Nepodařilo se to ani Reportérům ČT, kteří se marně pokoušeli zastihnout a vyzpovídat jediného člena představenstva holdingu Jana Urbana.

Celou reportáž můžete zhlédnout ve videu v úvodu článku.