O zámek Štiřín nejeví nikdo zájem, jeho osud je zatím nejasný

Události: Nejasný osud zámku Štiřín (zdroj: ČT24)

Příspěvková organizace ministerstva zahraničí, která spravuje zámek Štiřín, skončí k červnu. Do prázdnin by měl resort památku převést na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Žádná jiná instituce o ni zatím zájem neprojevila.

Na zámku Štiřín bylo přesně před rokem rušno. Kabinet Petra Fialy (ODS) tam byl na svém vůbec prvním výjezdním zasedání. Teď je zámek uzavřený a pro veřejnost nepřístupný, ministerstvo zahraničních věcí se ho totiž zbavuje.

„Pravdou je, že ho používá velmi zřídka a za posledních 10 let jsme potřebovali Štiřín jen na 9 akcí,“ komentuje situaci Monika Machová, ředitelka ekonomicko-provozní sekce ministerstva. Resort podle odhadu jen na provozu ušetří přibližně 30 milionů korun ročně.

„Zároveň pracujeme na převodu nepotřebného majetku na ÚZSVM,“ říká ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Zámek by se měl převést z ministerstva zahraničí na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových do konce června.

„Nejprve jej nabídneme jiným státním institucím, v případě jejich nezájmu budeme hledat definitivního vlastníka mimo stát. Žádná ze státních institucí zatím ale zájem neprojevila,“ konstatuje mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

O Štiřín se vedou spory několik let

Obec Kamenice, kde zámek stojí, by nerada, aby nový majitel nechal pro veřejnost areál uzavřený. Starosta Pavel Čermák (KAM 21) jeho cenu odhaduje na půl druhé miliardy korun. Tolik si samotná obec dovolit nemůže.

„Pokud by nebyla žádná jiná cesta a ten zámek by měl chátrat, tak budeme určitě se zastupiteli diskutovat o tom, jak se k té situaci postavit čelem,“ uvedl starosta.

Opozice krok ministerstva zahraničí kritizuje. „Mě to nepřekvapuje. Chtěla prodávat Budvar, měla v plánu, že by prodala část České pošty, Českých drah, takže když dochází peníze, tak se zbavuje majetku,“ říká na adresu vlády místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO).

O Štiřín se vedou politické boje už několik let. O prodeji zámku například uvažoval tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), ale i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).