Policie prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření prezidentské kanceláře

Policie na základě vlastních zjištění i prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření Kanceláře prezidenta republiky (KPR) a Lesní správy Lány v době mandátu prezidenta Miloše Zemana, uvedl v pátek Deník N. Podle portálu se zajímá například o případ, kdy bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář lovil zvěř v Lánské oboře.

Dokumenty NKÚ si Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vyžádala začátkem ledna, nyní prověřuje, zda se v některých případech nestal trestný čin. „Mohu v obecné rovině sdělit, že náš útvar kontrolní závěr NKÚ prověřuje a byly zahájeny úkony trestního řízení,“ potvrdil Deníku N mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Vedle zjištění NKÚ vychází policie i z vlastních poznatků.

Nynější prezident Petr Pavel začátkem února řekl, že kontroly hospodaření KPR a podřízených organizací zjistily řadu pochybení, nikoli však něco, co by mělo vést z pohledu prezidenta NKÚ Miloslava Kaly k trestnímu stíhání.

Podle zdrojů Deníku N se policisté zajímají třeba o případ, kdy Mynář zdarma lovil zvěř v Lánské oboře. Seznam Zprávy začátkem března napsaly, že jde o odstřelení jedenácti kusů trofejní zvěře za 279 600 korun. V letech 2019 až 2021 se pak v lánské správě odehrály bezpoplatkové lovy za víc než 3,6 milionu korun.

Policisté se zajímají také o to, že v Lánech „nesedí“ počty prodaných vánočních stromků, což také patří mezi výtky NKÚ, uvedl Deník N. Někdejší šéf Lesní správy Lány Miloš Balák tvrdí, že stromky s Mynářem neprodával, ale šlo o chyby v účetnictví. Další případy se pak týkají Mynáře a možného porušení povinností při správě cizího majetku.

Všechny případy dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, odmítlo je však komentovat. „Ke konkrétním skutečnostem prověřování se vzhledem k jeho neveřejné povaze nelze vyjadřovat,“ odbyl dotazy Deníku N státní zástupce Marek Bodlák.