Uprchlíkům z Ukrajiny pomáhají pojízdné kanceláře, mohou si vyřídit pas nebo řidičský průkaz

Události: Pojízdné kanceláře (zdroj: ČT24)

Ukrajinská vláda poslala do Česka mobilní imigrační úředníky, aby vyřizovali žádosti o doklady. A to z pojízdných kanceláří ve speciálně upravených dodávkách. Služba je určená uprchlíkům, kteří tu dlouhodobě pobývají.

Pětice aut s přepážkami pro klienty, počítačem a fotoaparátem. Státní imigrační služba Ukrajiny je poslala do Česka v minulých dnech. Pilotní projekt zahájili u monastýru v Loděnici u Prahy.

„Přijímamé doklady, zadáváme údaje do Jednotného státního demografického registru. Pak tyto elektronické údaje zpracovávají na Ukrajině zástupci migrační služby,“ popsala vedoucí pasového servisu Anastasiia Kuzmytska. 

V dodávkách budou moci Ukrajinci žádat o vydání nebo prodloužení dokladů včetně pasů a řidičských průkazů. Hotové dokumenty poslané z Ukrajiny si pak budou moci v mobilních kancelářích také vyzvednout. Z Kyjeva dorazila desítka úřednic.

 „Hlavně se tady cítíme v bezpečí, jsme v bezpečí. Jsme nastaveni na práci pomáhat našim Ukrajincům,“ řekla jedna z nich Virsaviia Aliieva.

„Jak dlouho tady budeme, to zatím nemůžu s určitostí říct, ale plánuji toho udělat co nejvíc za tu dobu, kdy tady budeme,“ sdělila další úřednice Kateryna Khytriak.

Dodávky se budou pohybovat nejdřív po Praze. Služba už funguje v Polsku, kde úředníci operují ve třech městech. O mobilní kaceláře je tam velký zájem. Každý den vyřídí až patnáct stovek žádostí o cestovní doklady, v Česku se očekává zhruba dvě stě žádostí denně.