Lidé s nízkými příjmy mohou telefonovat levněji, slevu 200 korun lze využít u čtyř operátorů

UDÁLOSTI: O 200 korun měsíčně méně za volání nebo internet mohou nově zaplatit lidé s nízkými příjmy (zdroj: ČT24)

Stát začal nově přispívat lidem s nízkými příjmy na telefonování nebo připojení k internetu. Dvousetkorunový příspěvek sice již stát poskytoval, ale pouze lidem se zdravotním postižením. Nově na něj dosáhnou například samoživitelé, které trápí nedostatek peněz.

Příspěvek 200 korun měsíčně na telefonování, případně připojení k internetu, lze získat u čtyř vybraných operátorů. Podle mluvčí operátora O2 Veroniky Zachariášové jej mohou získat všichni členové domácnosti, která doloží, že v uplynulém kalendářním čtvrtletí měla příjem pod 2,15násobkem životního minima. „Rodič může žádat i na tarif pro své dítě,“ poukázala.

Znamená to, že kdo žije sám, získá příspěvek na telefonování, pokud za čtvrt roku vydělal méně než 31 347 korun. U dospělého se dvěma dětmi mezi šesti a patnácti lety je hranice zhruba na 68 tisících korun za čtvrt roku.

Podmínkou k získání příspěvku je vyplnění čestného prohlášení o příjmech. Vzor lze najít například na webu Českého telekomunikačního úřadu, ale i zapojených operátorů. Těmi jsou T-Mobile, Vodafone, O2 a PODA. Operátoři mají na svých pobočkách konzultanty, kteří s vyplněním žádostí pomohou. Lze ji poslat i poštou, v tom případě je ale potřeba připojit ověřené kopie dokumentů. Zákazník také musí upřesnit, na kterou konkrétní službu slevu chce.

Mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec ujistil, že nezáleží na tom, k čemu přesně zákazník peníze využije. „Příspěvek se vztahuje na všechny služby, které obsahují buď volání, nebo internet – jak mobilní, tak i pevné připojení,“ podotkl.

Příspěvek, respektive dvousetkorunová sleva bude k dispozici nejméně do konce roku 2025. Podle odhadů by ho mohly využít tisíce lidí.