V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.

Už v prvním kole prezidentské volby přišlo ve Špindlerově Mlýně k volbám více lidí, než kolik má město obyvatel. Zatímco tehdy byl rozdíl asi tři sta lidí, ve druhém kole dorazilo k urnám ještě dalších více než šest stovek voličů. Ve městě, v němž žije 979 obyvatel, tak odvolilo 1918 lidí. Petr Pavel získal 87,7 procenta hlasů a potvrdil vítězství z prvního kola, kdy v horském středisku obdržel přes sedmapadesát procent.

„Někteří voliči chodili ze skialpů, ze sjezdovky, někdy i přímo v přezkáčích,“ přiblížila Jiřina Staruchová z volební komise. „Rozdělili jsme se na tři části. První kontrolovala voličské průkazy a občanky, druhá měla stálý voličský seznam a třetí zapisovala voličské průkazy. Běželo to rychle, za minutu jsme zvládli odbavit sedm voličů,“ popsala.

Většina lidí podle ní přišla už v pátek, protože se bála, že se v sobotu autem do města nedostanou. Jejich obavy se částečně potvrdily, protože policie musela vjezd do města kvůli plným parkovištím dočasně uzavřít. Za náporem je mimo jiné Světový pohár v alpském lyžování žen, který se ve Špindlerově Mlýně o tomto víkendu koná.

Lyžaři chodili volit přímo ze svahu

I v dalším krkonošském středisku v Harrachově přišlo volit více lidí, než kolik tam žije obyvatel. Ve městě, kde žije 1396 lidí, odevzdalo hlas 1676 voličů. S 81,3 procenta vyhrál Petr Pavel. „V úterý se spustily lyžařské vleky, a tak voliči neváhali a vyrazili k nám na lyže,“ myslí si starosta Harrachova Tomáš Vašíček (nestr.), podle něhož jsou za nárůstem i skokanské a běžecké závody, které se ve městě o víkendu konají. „V pátek se dokonce tvořila před budovou s volební místností fronta. Takhle velkou jsem tu nikdy neviděl,“ dodal.

Téměř dvakrát více voličů, než kolik mají obyvatel, zaznamenali v Božím Daru v Krušných horách. Ve městě s 227 obyvateli volilo 535 lidí, z nichž 474 upřednostnilo Petra Pavla. I v sousední Loučné pod Klínovcem zvítězil generál ve výslužbě – ve městě, které má 135 obyvatel, hlasovalo 274 voličů, z toho 214 pro Pavla. Ten ovládl volby i v Peci pod Sněžkou a Horské Kvildě.

Ještě vyšší zisk – přes 91 procent – měl Pavel v Malé Úpě, kam spadá i nejvyšší česká hora Sněžka. V obci má trvalý pobyt 144 lidí, hlasovat ale přišlo 534 voličů, tedy více než třikrát tolik. „Lidé chodili ze svahu, občas dorazili i v přezkáčích, které ale samozřejmě odložili,“ uvedl člen volební komise Martin Hlavsa. Většina prý hlasování spojila s příjezdem a přišla v pátek odpoledne, zatímco v sobotu to byli spíše místní. Volební účast se v obci zvýšila o více než patnáct procentních bodů na 94,5 procenta.

Fronta před úřadem

Naopak procentuálně nižší volební účast ve srovnání s prvním kolem byla v Železné Rudě na Šumavě, přesto ve městě volilo více lidí než v prvním kole. Tehdy odevzdalo hlas 1080 lidí, ve druhém kole 1634. „Byli i lyžaři, kteří dorazili přímo ze svahu, aby mohli odvolit,“ zmínil starosta Železné Rudy Filip Smola (nestr.) a doplnil, že na voličský průkaz odvolilo 822 lidí. Pavel zde zvítězil se ziskem přes 76 procent.

Turisté dorazili také do volební místnosti v Lipně nad Vltavou, kde hlasovalo o dvě stě lidí více, než má obec obyvatel. „Větší počet zapříčinilo pravděpodobně počasí, napadl sníh,“ myslí si místostarosta Lipna Pavel Macák (nestr.). Pavel tam obdržel přes osmdesát procent hlasů, podobně jako v Bedřichově v Jizerských horách. „Oproti prvnímu kolu tu bylo více lidí, protože konečně napadl sníh. Někteří lidé chodili rovnou z běžek a v pátek se před úřadem tvořila fronta,“ informoval starosta obce Petr Holub (nestr.).