Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem získal podporu poslanců. Schválili i ochranu whistleblowerů

Události: Zákaz prodeje nikotinových sáčků (zdroj: ČT24)

Oznamovatelé protiprávního jednání by mohli být chráněni před případnou odvetou zaměstnavatelů. Návrh příslušné normy v úvodním kole schvalování podpořila sněmovna. Zákonodárci také podpořili zákon o zákazu prodeje nikotinových sáčků dětem a kývli také na novelu o místních poplatcích či smlouvu s Kosovem o zamezení dvojímu zdanění, kterou obě země uzavřely už před zhruba deseti lety.

Poslanci schválili novelu o zákazu prodeje nikotinových sáčků mladším osmnácti let. Novela zavádí stejnou regulaci, která už platí pro tabákové výrobky nebo pro elektronické cigarety. Za porušení zákazu by hrozila finanční sankce.

Předlohu poslanci zpracovali s ministerstvem zdravotnictví. Vyhláškou omezí ministerstvo od července příštího roku obsah nikotinu v nikotinových sáčcích a upraví také vzhled obalů, aby nebyly tolik lákavé pro děti. Normu nyní projedná Senát. 

„Nikotinový sáček se stává fenoménem zejména mladé generace, a to navzdory skutečnosti, kterou potvrzují i lékaři a adiktologové, že riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoli, tím spíše u dětí a mladistvých,“ uvedli tvůrci novely. Podle nich patřili předloni mezi nejpočetnější věkovou skupinu konzumentů nikotinových sáčků lidé od patnácti do čtyřiadvaceti let věku. 

Za porušení zákazu by fyzické osoby mohly podle závažnosti přestupku dostat pokutu až 150 tisíc korun, firmy by mohly být potrestány sankcí až do výše jednoho milionu korun a až dvouletým zákazem činnosti. Pro schválení zákazu hlasovalo 117 ze 118 přítomných poslanců, pouze místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN) se podle záznamu hlasování zdržela. 

Upozornit na problém

„Mám radost, že celá sněmovna podpořila tento návrh opozice i koalice v rychlém řízení. Když o tom budeme všichni mluvit, dáme ven signál, že se ví, že to má velké negativní dopady,“ reagovala na schválení předkladatelka návrhu Martina Ochodnická (TOP 09). 

Problematiku nikotinových sáčků dnes už pravidelně řeší s mladými lidmi i odborníci z pražské adiktologie. „Dětem se rozhodí spánek den a noc, nikotin jim dráždí žaludek a současně v nich vyvolá dlouhodobý stres,“ míní adiktolog Adam Kulhánek. Podle lékařů je důležitá ale také prevence. „Nikotin využívají pro větší výkon třeba ve sportu, studiu, někteří tím řeší výkyvy emocí a nálad a pro některé je to trendová záležitost,“ dodává.  

Podle národního protidrogového koordinátora JIndřicha Vobořila je schválení zákona důležité i proto, aby se veřejnost dozvěděla, co nikotinové sáčky jsou. „To základní je, aby veřejnost měla informaci, že je něco jiného vzít si jeden sáček nebo pět. Co se týká zákazu jejich prodeje pod osmnáct, tam je shoda,“ uvedl. 

Zákon na ochranu whistleblowerů

Ochranu takzvaných whistleblowerů označil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) za podstatný prostředek boje proti korupci, jímž lze dosáhnout úspor veřejných i soukromých peněz. Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) jako zpravodaj ujišťoval, že opozice bude s koalicí v této věci spolupracovat. Ohlásil, že hnutí ANO už připravilo pozměňovací návrh k anonymním oznamovatelům. „Zachování anonymity je to nejdůležitější, co můžeme v této oblasti udělat,“ řekl.

Koaliční Piráti již úpravu k zahrnutí anonymních oznamovatelů do zákona podali. „Co je prokázáno, že funguje, jsou právě ta často nepodepsaná oznámení,“ řekla pirátská místopředsedkyně dolní komory Olga Richterová. Další již podaný pozměňovací návrh Pirátů se týká zahrnutí přestupků. „Není leckdy jednoduché rozhodnout, zda je něco trestným činem, nebo jenom přestupkem,“ podotkl předseda klubu Jakub Michálek.

Naopak šéf poslanců ODS Marek Benda nabádal ke střízlivému přístupu k ochraně oznamovatelů. „My starší, kteří jsme zažili minulý režim, jsme na udavačství a bonzáctví mnohem citlivější a máme pocit, že je to věc, kterou bychom neměli za každou cenu podporovat,“ poznamenal.

Zákon by měl ochránit zejména oznamovatele například před propuštěním, snížením mzdy, uložením kárného opatření, přeložením na jiné místo, změnou rozvržení pracovní doby a před zásahy do práva na ochranu osobnosti. Za odvetná opatření by hrozila až milionová pokuta. Naopak za vědomě nepravdivé oznámení by mohl dostat jeho strůjce postih až 50 tisíc korun.

Vyměřování místních poplatků

Poslanci rovněž schválili novelu, která upravuje vyměřování místních poplatků. Lázeňská města možná budou tak moci vybírat pobytový poplatek i v případě lázeňské péče, která je plně hrazená ze zdravotního pojištění včetně platby za ubytování.

Na plně hrazenou lázeňskou péči se nyní na rozdíl od příspěvkové péče, kdy pojišťovna hradí jen léčení, a péče plně placené klientem poplatek z pobytu ze zákona nevztahuje. Novela tento rozdíl odstraňuje. Obec ale bude moci pacienty s plně hrazenou lázeňskou péčí ve vyhlášce od poplatku osvobodit, stojí v důvodové zprávě. Do výše poplatků předloha nezasahuje, má spíše procesní charakter.

U vyměřování místních poplatků novela zavede v některých případech zjednodušené postupy, které odrážejí nynější praxi. Novela dále výslovně zakotví možnost doměření místního poplatku. Půjde o případy, kdy úřad dodatečně zjistí, že poplatek neurčil rozhodnutím ve správné výši. Upravuje také přihlašování poplatků do insolvenčních řízení, aby úřad mohl uplatnit svou pohledávku včas.

Smlouva mezi Českem a Kosovem

Sněmovna rovněž v úvodním kole podpořila smlouvu mezi Českem a Kosovem o zamezení dvojímu zdanění. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připomněl, že smlouva pokaždé prošla prvním čtením, ale nikdy ji sněmovna neschválila ve druhém čtení. Uvedl, že za leden až listopad loňského roku vzrostl český export do Kosova na téměř 37 milionů eur (asi 890 milionů korun), což je o 2,5 milionu eur víc než za celý rok 2021.

Smlouva například stanoví, že zisky se budou zdaňovat v té zemi, v níž má poplatník daňové sídlo. Příjmy z nemovitostí se budou zdaňovat v té zemi, v níž se nacházejí. Daňové úřady obou zemí budou mít právo zvýšit základ daně, pokud dospějí k závěru, že se propojené firmy dopustily daňového úniku pomocí skrytého převodu zisku.

Smlouva odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl její kritik a odpůrce samostatného Kosova Jaroslav Foldyna (SPD), který řekl, že Kosovo vzniklo protiprávně. „Uznávat stát Kosovo, že s ním budeme dělat obchody, když ten stát vznikl protiprávně, je zcela nepřijatelné,“ prohlásil. Vyzýval ostatní poslance, aby si s Kosovem nešpinili ruce. „Ta mafie, co vozí drogy do západní Evropy, nepodléhá zdanění,“ prohlásil. 

ANO sesbíralo podpisy pro svolání schůze o vyslovení nedůvěry

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ve čtvrtek také oznámila, že hnutí sesbíralo podpisy pro svolání sněmovního jednání o vyslovení nedůvěry vládě. Na vyvolání tohoto jednání se klub hnutí ANO shodl v úterý. Schillerová postup zdůvodnila tím, že koalice zamezila sněmovní debatě o opozičních tématech.

Podpisy předá předsedkyni dolní komory Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) v pátek dopoledne. Někteří zákonodárci podle Schillerové připojí podpis ve čtvrtek, potřebných padesát už ale ANO sesbíralo. Jeho klub čítá 72 členů. Podpisy dalšího opozičního hnutí SPD neshánělo.

Vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), STAN a Pirátů bude hlasování čelit podruhé. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že pokus o svržení vlády nebude úspěšný.

Kontrola zpravodajských služeb a diskuze o dezinformacích

V úvodu schůze byly na programu písemné interpelace na členy vlády, odpoledne následovaly ústní. Premiér Petr Fiala (ODS) zpočátku na dotaz poslance opozičního ANO Roberta Králíčka uvedl, že vláda chce letos obsadit členy orgán nezávislé kontroly zpravodajských služeb. 

„Orgán nezávislé kontroly je důležitá věc a měli bychom ho obsadit, aby všichni měli jistotu, že zpravodajské služby neporušují zákony,“ uvedl Fiala. Nominační proces je složitý podle Fialy zejména kvůli tomu, že zájemci musí mít bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné. Mnoho takových lidí podle premiéra v Česku není a oslovení možní uchazeči neměli o členství v komisi zájem.

Předseda vlády rovněž zmínil, že v příštím týdnu má do Česka dorazit mimořádná dodávka penicilinových antibiotik a do konce ledna by měly dorazit i desítky tisíc balení dětských antipyretik. Situaci na trhu s těmito léky se podle něj daří stabilizovat. Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček minulý pátek řekl, že mimořádná dodávka penicilinu má přijít již začátkem tohoto týdne a že dodávky na leden a únor jsou zajištěné. „Chci všem říci, že v oblasti antibiotik v tuto chvíli nehrozí, že by pacient nedostal léčbu, kterou potřebuje,“ řekl. 

V dalším vystoupení se proti Fialovi vymezil poslanec Radek Vondráček (ANO) s tím, že jeho vláda nerespektuje svobodu slova. V reakci na to premiér uvedl, že podle něj nejsilnější opoziční hnutí šíří dezinformace.

Jako příklad zmínil premiér dopis předsedy hnutí ANO Andreje Babiše voličům s tvrzením, že vláda po prezidentských volbách chystá omezující opatření, nebo sdílení falešných oznámení na sociálních sítí, že má opoziční lídr ve volbách podporu představitelů vládních stran.

Písemné interpelace

Ráno také poslanec Kamal Farhan (ANO) interpeloval ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli čekacím dobám u plánovaných lékařských výkonů. Karhan kritizoval, že ministerstvo čekací doby nesleduje a sledovat nehodlá. „Včasné provedení lékařského výkonu je podstatným parametrem dostupnosti lékařské péče,“ podotkl s tím, že tato data mají vliv na zdraví pacientů, a to, že se tím ministr nehodlá zabývat, považuje za šokující postoj.

Válek oponoval, že ani předchozí ministři tato data nesledovali. „Je to dáno z legislativy. Tuto kompetenci mají zdravotní pojišťovny,“ podotkl Válek s tím, že uvítá, když sněmovna umožní resortu mít silnější legislativní nástroje. Úřad podle něj má data od pojišťoven, ale není legislativa, která by umožnila žádat tato data od subjektů, které nejsou přímo pod ministerstvem zdravotnictví. To by podle svých slov chtěl změnit. 

Ministr rovněž zmínil, že ještě loni, než nastoupil do úřadu, resort netušil, kde jsou rozmístěni jednotliví lékaři, v jakém počtu či kolik jich zůstává v Česku. „Ministerstvo nemělo absolutně žádnou statistiku, kolik je kde praktických lékařů, lékařů pro děti a dorost. Postupně jsme začali tato data dávat dohromady,“ podotkl s tím, že je namístě poděkovat i jeho předchůdcům, kteří začali.