Veterináři zavádějí opatření kvůli výskytu afrického moru prasat. Omezení pocítí na severu Čech turisté i myslivci

Události: Případy ptačí chřipky a prasečího moru prasat (zdroj: ČT24)

Na 200 kilometrech čtverečních na severu Čech bude možné chodit pouze po značených cestách. O omezení volného pohybu v přírodě rozhodli veterináři v souvislosti s nálezem divočáka uhynulého ve Frýdlantském výběžku na nákazu africkým morem prasat. V ochranném pásmu bude také zakázán lov divočáků. Chovatelé musí přestěhovat prasata do vnitřních prostor, nesmí je ani pouštět do venkovních výběhů. Veterináři zároveň vyhlásili opatření v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na Jindřichohradecku.

O výskytu afrického moru prasat informovala Státní veterinární správa ve čtvrtek, nyní vyhlásila opatření, která měla podle náměstka ministra zemědělství Petra Jílka předem připravená pro podobné situace.

Široké veřejnosti se dotkne především omezení pohybu. Chodit bude možné pouze po vyznačených cestách a stezkách, bude platit zákaz krmení. Pro myslivce nastane podle Petra Šatrána z veterinární správy ta změna, že bude v příhraničních oblastech na severu Česka zrušena takzvaná zóna intenzivního odlovu divokých prasat. Ve vymezeném pásmu infekce bude zakázán veškerý lov divočáků, uhynulá zvířata se budou sbírat a vyšetřovat. 

V oblasti pásma infekce není podle Šatrána žádný komerční chov prasat, je v ní ale osm domácích chovů, z nichž největší má necelých třicet zvířat. Zvířata určená pro domácí porážku bude třeba porazit, ostatní musí pod střechu. Zákaz venkovního chovu se týká i vypouštění prasat do venkovních výběhů.

Africký mor prasat se v Česku objevil po pěti letech, veterináři ovšem zavlečení nemoci do Česka již delší dobu očekávali. Uhynulé sele, u nějž se nákaza potvrdila, bylo nalezeno nedaleko Jindřichovic pod Smrkem v blízkosti hranic s Polskem, kde se nákaza dlouhodobě vyskytuje. Nákaza není přenosná na člověka ani jiná zvířata.

Kvůli ptačí chřipce utratí veterináři 17 tisíc kachen

V Česku se objevila i ptačí chřipka, a to ve velkochovu kachen firmy Mavela Dynín ve Frahelži na Jindřichohradecku. Veterináři rozhodli o utracení sedmnácti tisíc ptáků z chovu. Samotnému zjištění nemoci předcházel masivní úhyn ptáků, původně jich v chovu bylo 22 tisíc.

Veterináři spolu s hasiči začnou kachny utrácet v pondělí dopoledne. Zatím vytyčili tříkilometrové ochranné pásmo.

Pro chovy v okolí nařídila veterinární správa preventivní opatření. V desetikilometrovém pásmu dozoru je jeden další velkochov, také patří firmě Mavela Dynín, s 110 tisíci nosnic. Soupis další drůbeže, kterou chovají lidé v okolí, budou mít veterináři do týdne. Chovatelé by měli drůbež přesunout do uzavřených objektů, aby se zabránil její kontakt s volně žijícími ptáky. U chovů, kde to není možné, je podle veterinářů nutné minimalizovat riziko kontaminace vody, krmiva nebo podestýlek trusem volně žijících ptáků. Chovatelé také musí zasíťovat výběhy.

Frahelžské kachny se podle vyšetření uhynulých kusů nakazily vysoce patogenní ptačí chřipkou H5N1, která je potenciálně přenosná na člověka. V okolí farmy, kde se infekce vyskytla, je vyhlášeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich jsou například omezeny přesuny drůbeže, provedeny soupisy chovů a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva.