V noci budou zavřené lesy u Jablonce nad Nisou. Myslivci začnou lovit přemnožené divočáky

Noční procházky do lesů v Srnčím dole, Rádle a na Prosečském hřebeni poblíž Jablonce nad Nisou jsou od začátku prosince zakázané – a mohou být i nebezpečné. Jablonecká radnice rozhodla o nočních uzavírkách lesů kvůli odlovu přemnožených divokých prasat. Vstup nebude možný až do konce února vždy od 18 do 6 hodin. Na omezení upozorňují informační tabule a lidé by je měli podle primátora Miloše Veleho (ODS) ve vlastním zájmu respektovat.

Lesy u Jablonce nad Nisou jsou kvůli lovu divočáků uzavřené již podruhé, ale tentokrát je omezení větší. Minule byl vyhlášen zákaz loni od srpna do konce října, ale pouze do Srnčího dolu. Tentokrát přibyly i další dvě lokality. Na dodržování zákazu vstupu bude dohlížet policie, za porušení zákazu hrozí až desetitisícová pokuta.

„Opatření umožní myslivcům zintenzivnit lov i v lokalitách, kde honitba normálně povolená není. My jsme kromě toho ještě pořídili odchytovou klec, která už je v jedné lokalitě umístěná, máme tam fotopasti, takže můžeme monitorovat prostor a víme, co se tam děje. Za každé odchycené či odlovené zvíře jsme pro myslivecké sdružení vypsali odměnu dva tisíce korun,“ uvedl primátor Vele.

Na divoká prasata narážejí téměř denně obyvatelé hlavně v části Horní Proseče, kde jsou panelové domy jen pár metrů od lesa. Pozemky jsou rozryté, lidé se bojí venčit psy, děti se podle místních bojí jít ráno na autobus.

Že divokých prasat v oblasti přibývá, ukazují i statistiky myslivců. Zatímco v sezoně 2019/2020 odlovili 39 divočáků, o rok později už jich bylo 45. V minulé sezoně se podařilo odlovit 84 kusů černé zvěře, nač měla vliv i uzavírka Srnčího dolu.