TÉMA

Rádlo

Lidé ve Stráži pod Ralskem odmítají novou průmyslovou zónu. Areál bude udržitelný, tvrdí investor

Proti plánovanému průmyslovému areálu ve Stráži pod Ralskem vznikla petice. Odpůrci se obávají hlavně zvýšené dopravní zátěže a zhoršení životního prostředí. Zastupitelé města ale projekt přesto podporují. Vedení města tvrdí, že nová průmyslová zóna zajistí spoustu nových pracovních míst. Vzniknout má celkem pět objektů na ploše 160 tisíc metrů čtverečních.
4. 5. 2024|

Ledovka opět komplikovala dopravu. Výstraha meteorologů platí do čtvrtka

Ledovka může skoro na celém území republiky vydržet až do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. Třítisícový Rychnov u Jablonce a sousední Rádlo vyhlásily kvůli tvorbě ledovky kalamitní stav. V jihozápadních Čechách se během středy oteplilo, riziko ledovky se proto odpoledne snížilo. Na východě Českomoravské vrchoviny a v Jeseníkách hrozila kromě ledovky i silná námraza, která může lámat větve a stromy a způsobit poruchy na elektrickém vedení, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 20:34|

V noci budou zavřené lesy u Jablonce nad Nisou. Myslivci začnou lovit přemnožené divočáky

Noční procházky do lesů v Srnčím dole, Rádle a na Prosečském hřebeni poblíž Jablonce nad Nisou jsou od začátku prosince zakázané – a mohou být i nebezpečné. Jablonecká radnice rozhodla o nočních uzavírkách lesů kvůli odlovu přemnožených divokých prasat. Vstup nebude možný až do konce února vždy od 18 do 6 hodin. Na omezení upozorňují informační tabule a lidé by je měli podle primátora Miloše Veleho (ODS) ve vlastním zájmu respektovat.
1. 12. 2022|

Srnčí důl v Jablonci je plně přístupný. Myslivci tam tři měsíce lovili třicet divočáků, zatím neřekli, kolik jich zabili

Tříměsíční zákaz nočního vstupu do přírodního parku Srnčí důl v Jablonci nad Nisou v pondělí ráno skončil. Platil od začátku srpna v nočních hodinách, vždy od 21:00 do 6:00 hodin následujícího dne. Důvodem byl odlov divokých prasat, která se v oblasti přemnožila z deseti kusů na asi čtyřicet. Myslivci se nyní chystají na vyhodnocení omezení, řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.
1. 11. 2021|

Kvůli odstřelu třiceti prasat zavřel jablonecký magistrát na noc na tři měsíce les

Od 1. srpna platí mezi jednadvacátou hodinou a šestou ranní zákaz vstupu do lesů v okolí Rádla, Proseče a Srnčího dolu u Jablonce nad Nisou. Myslivci tam zahájili redukci přemnožených divokých prasat a střílejí především v noci. Zákaz, který vyhlásil jablonecký magistrát, potrvá do konce října. Za jeho porušení hrozí desetitisícová pokuta.
3. 8. 2021|

Den bez zpráv. Před 90 lety ve vysílání BBC místo zpravodajství zazněl klavír

Byla to situace v dnešním světě všudypřítomných médií jen stěží uvěřitelná. Toho dne se z britské stanice BBC linulo do éteru: „Dobrý den, dnes je Velký pátek. A nemáme pro vás žádné zprávy.“ Následoval čtvrthodinový poslech klavírní skladby. Stalo se tak před 90 lety, 18. dubna 1930.
18. 4. 2020|

U Jablonce se zřejmě potuluje kočkovitá šelma. Nechoďte raději na houby a pozor na děti, radí úřad

Na Jablonecku se pravděpodobně pohybuje kočkovitá šelma neznámého druhu a původu. Podle policie a veterinární správy by mohla být nebezpečná. Lidé ji spatřili na Prosečském hřebeni, v Kořenově a naposledy v lesích u Rádla na Jablonecku.
14. 10. 2019|