Garanční systém vyplatil od pádu Sberbank CZ přes 97 procent pojištěných vkladů

Garanční systém finančního trhu (GSFT) za půl roku od pádu Sberbank CZ vyplatil jejím klientům přes 97 procent pojištěných vkladů. Na pobočky Komerční banky si pro náhradu pojištěných vkladů přišlo přes 84 tisíc lidí, kterým se vrátilo 25,2 miliardy korun. Ve středu to uvedla výkonná ředitelka GSFT Renáta Kadlecová.

Pojištěné vklady ve Sberbank CZ činily 25,878 miliardy korun. „Co do celkové výše pojištěných vkladů je výplata Sberbank tou největší. Co se týče počtu vyplácených klientů, největší výplatou v historii byla výplata klientů zkrachovalé Union banky v roce 2003. Tehdy šlo o 130 tisíc klientů. Sberbank je s více než 121 tisíci klienty na druhém místě,“ uvedla Kadlecová.

Za šest měsíců od spuštění výplaty náhrad vkladů nyní zbývá vyplatit zhruba sedm set milionů korun, na které má nárok 37 tisíc klientů banky. „Mezi klienty, kteří mají nárok na výplatu náhrady vkladů, je velké množství těch, kteří měli ve Sberbank malé zůstatky. Není výjimkou, že si pro náhradu ani nepřijdou. Jednoduše se jim nevyplatí kvůli náhradě v rámci jednotek korun jet na pobočku vyplácející banky,“ upozornila Kadlecová. Nevyzvednuté peníze zůstávají v GSFT a jsou určeny k dalším výplatám.

Nejvíce klientů si náhradu vyzvedlo na pobočce Komerční banky v Brně, šlo do konce srpna o 4894 lidí. Na druhém místě je Jihlava s 2103 klienty a třetí největší počet klientů zaznamenala pobočka Komerční banky v Praze na Václavském náměstí.

Nejvíce klientů, a to kolem osmašedesáti procent, si pro náhradu přišlo už v březnu. Zhruba šestina dorazila v dubnu. „Zpravidla nejvíce klientů si pro náhradu přijde v prvních dnech po zahájení výplat. Hned ve středu 9. března to bylo 13 348 klientů, následující den 7971. Od konce března se počty klientů za den pohybují v rámci středních a nižších stovek,“ dodala Kadlecová.

Vedle běžných náhrad, které dosahují maximálně ekvivalentu 100 tisíc eur (asi 2,5 milionu Kč) na klienta, bylo možné zažádat i o výplatu zvýšené náhrady, která může dosáhnout až dvojnásobku. Ten je možno získat jen v zákonem přesně vymezených případech, jako například při prodeji nemovitosti určené k bydlení nebo po vypořádání dědictví. O její výplatu zažádalo v zákonné lhůtě 309 klientů banky, 124 z nich naplnilo podmínky pro její vyplacení.

Nárok na výplatu mají i institucionální klienti

Vedle běžných klientů (fyzických a právnických osob) mají na výplatu náhrady vkladů nárok i takzvaní institucionální klienti, a to v zákonem přesně vymezených případech. Celkem garanční systém eviduje osmnáct oprávněných žádostí institucionálních klientů. Šlo ve všech případech o exekutorské úřady, které vedly účty pro 18 024 klientů. Náhrada vkladů v tomto případě zamířila exekutorským úřadům, které následně vypořádají jednotlivé věřitele.

Pokud klienti nesouhlasí s výší náhrady nebo nalezli nějakou nesrovnalost, mohou se na GSFT obrátit s reklamací. Tak od začátku výplat učinilo 750 klientů Sberbank CZ, jako oprávněných vyhodnotil garanční systém pětinu žádostí.

Náhrady vkladů ze Sberbank se budou vyplácet tři roky od zahájení, tedy do 10. března 2025. Pro výplatu náhrad pojištěných vkladů si mohou přijít klienti banky na pobočky Komerční banky.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB již 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.