U Valašského Meziříčí se srazil vlak s nákladním autem, pět lidí utrpělo zranění

Na přejezdu u Valašského Meziříčí na Vsetínsku se v úterý odpoledne srazil osobní vlak s nákladním autem, vlak vykolejil. Nehoda si vyžádala pět lehce zraněných. Sanitky je převezly do nemocnice, sdělil mluvčí krajské záchranné služby Jakub Omelka. Vlak se s vozem srazil na železničním přejezdu mezi stanicemi Hrachovec a Zašová, řekla policejní mluvčí Milena Šabatová. Provoz na regionální trati spojující Valašské Meziříčí s Rožnovem pod Radhoštěm na Vsetínsku je zastavený. Podle Správy železnic se škoda blíží ke 20 milionům korun, odklízení následků nehody potrvá do středečního rána.

Kamion se podle policejní mluvčí po srážce převrátil. „Odklízecí práce potrvají podle aktuálních odhadů do ranních hodin. Škoda na osobním vlaku je zhruba 15 milionů korun, na infrastruktuře a zabezpečovacím zařízení 800 tisíc korun a na kamionu čtyři miliony korun,“ uvedla před osmou večer na Twitteru Správa železnic.

Záchranáři po nehodě ošetřili pět zraněných. „Všichni utrpěli lehká zranění a byli převezeni na chirurgickou ambulanci v nemocnici ve Valašském Meziříčí,“ řekl Omelka.

Nehoda se stala před 15:00. „Řidič kamionu vjel na přejezd v době, kdy tudy projížděl vlak. Ten poté narazil do návěsu soupravy naloženého betonovou drtí. Následkem střetu vlak vykolejil a kamion se převrátil na bok. Ve vlaku cestovalo celkem dvanáct osob, včetně personálu,“ uvedla Šabatová.

Omezení dopravy

Dechové zkoušky na alkohol byly podle ní u řidiče nákladního auta i u strojvůdce vlaku negativní. Příčiny a okolnosti nehody nyní zjišťují vsetínští kriminalisté. 

Kvůli nehodě je na trati 281 zastavený provoz v úseku mezi Stříteží nad Bečvou a Valašským Meziříčím, uvedly na webu České dráhy (ČD). Mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Valašským Meziříčím je zajištěna náhradní autobusová doprava. S nákladním vozem se podle dopravce střetl osobní vlak společnosti Arriva vlaky. Omezení na trati by podle odhadu ČD mohlo skončit o půlnoci.