Státní zástupce obžaloval Janu Peterkovou za lži o úmrtích seniorů po očkování

Za šíření poplašné zprávy o údajných úmrtích seniorů po očkování proti covidu-19 půjde Jana Peterková k soudu. Na dotaz ČT to uvedla Blanka Valsamisová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4. Policisté obvinili Peterkovou v lednu za šíření dezinformací o úmrtích seniorů po očkování proti covidu-19 i za výroky, že Česko obsadí vojska NATO s cílem vyhladit Čechy. Hrozí jí až osmileté vězení.

„V dané věci bylo vyšetřování ukončeno a dne 13. září 2022 byla k Obvodnímu soudu pro Prahu 4 podána obžaloba pro trestný čin šíření poplašné zprávy,“ uvedla na dotaz ČT obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. Za šíření poplašné zprávy během nouzového stavu hrozí Peterkové až osm let vězení.

O trestním stíhání pětačtyřicetileté ženy informovali policisté letos v lednu. „Podezřelá skrze sociální sítě dlouhodobě šířila různé poplašné zprávy například o tom, že došlo k úmrtí seniorů po podání vakcín v domově důchodců, kdy cílem bylo vyvolat v posluchačích a sledujících osobách pocit strachu z vakcinace,“ uvedl tehdy mluvčí policie Jan Daněk.

Jindy podle Daňka tvrdila, že Česko obsadí vojáci NATO, jejichž cílem je naprosté vyhlazení Čechů, či uváděla, že budou zřízeny koncentrační tábory, ve kterých budou zavřené osoby, které se nepodvolí vládním opatřením proti šíření koronaviru.

Peterková už dostala pokutu čtvrt milionu

O tom, že obvinění čelí právě bývalá novinářka Jana Peterková, informoval server Aktuálně.cz. Peterková to později sama potvrdila na sociálních sítích, kam napsala, že jde o útok na svobodu slova a na oznámení její prezidentské kandidatury.

Za lži o úmrtích po očkování proti covidu-19 v domově pro seniory uložil v lednu Městský soud v Praze Peterkové pokutu 250 tisíc korun. Domu, který na ni žalobu podal, se podle nepravomocného rozhodnutí musí také omluvit.

Peterková na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova v Měšicích u Prahy tvrdila, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni. Peterková se proti rozsudku odvolala.