Peterková se brání proti trestu za šíření dezinformací o seniorech umírajících po očkování

Jana Peterková, kterou Městský soud v Praze v polovině ledna nepravomocně odsoudil za šíření dezinformací o úmrtí seniorů po očkování proti covidu-19, podala návrh na zrušení rozsudku. Uvedla to v odpovědi na dotaz České televize. Peterková ve videích na sociální síti nepravdivě tvrdila, že v pečovatelském domově v Měšicích zemřelo po očkování několik lidí. Podle rozsudku se má omluvit, uhradit čtvrt milionu a smazat videa, ve kterých lži šířila.

„Zatím jsme podávali návrh na zrušení rozsudku pro zmeškání,“ řekla Peterková. Takzvaný rozsudek pro zmeškání soud uloží v případě, že se žalovaný nedostaví bez důvodné a včasné omluvy na první jednání i přesto, že včas obdrží předvolání.

Podání návrhu na zrušení rozsudku potvrdil ČT i mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Městský soud musí nyní rozhodnout, zda žalovaná zmeškala jednání z omluvitelných důvodů.

„Pokud původní rozsudek nebude zrušen, odvoláme se,“ doplnila Peterková.

Senioři v době zveřejnění videí ještě ani očkováni nebyli

Žalobu na ni podal provozovatel domova pro seniory v Měšicích u Prahy, společnost Antonia senior services. Peterková na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova tvrdila na sociální síti Facebook, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. Na videích zaznělo například i to, že v obci Měšice docházelo k falšování úmrtních listů seniorů, kteří zemřeli po očkování.

Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni. Domov v Měšicích se kvůli lžím Peterkové potýkal podle pracovníků zařízení s nenávistnými reakcemi a s tím, že senioři pak odmítali ošetření. Žalovaná se hájí tím, že jen opakovala tvrzení jiné ženy.

Žena vybírá peníze od lidí sledujících její videa

Případem videí se zabývá také policie. Server Aktuálně.cz na konci ledna uvedl, že policisté už Peterkovou obvinili ze šíření poplašné zprávy. Protože se ho dle obvinění dopustila v nouzovém stavu, v případě odsouzení jí hrozí až osm let vězení. Kromě dezinformací o očkovaných seniorech je podle zmíněného serveru Peterková stíhaná i za lži v dalších svých videích.

Podle serveru je žalovaná součástí skupiny lidí, kteří šíří dezinformace o covidu-19 a očkování proti této nemoci nebo útočí na zdravotníky. Na ženu bylo uvaleno několik exekucí a na své akce požaduje finanční dary od lidí, kteří sledují její videa na internetu.