Podnikatel Redl obviněný v kauze Dozimetr je na svobodě. Zaplatil kauci, píší Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl, který je hlavní postavou korupční kauzy Dozimetr, se ve čtvrtek dostal po třech měsících z vazby. Podle serveru Seznam Zprávy k tomu došlo poté, co se dohodl se státním zástupcem na zaplacení kauce.

To, že byl Redl propuštěn z vazby, potvrdila pro Seznam Zprávy mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Advokát Vladimír Turek, který Redla zastupuje, se kvůli mlčenlivosti nebude k ničemu vyjadřovat.

Redlovi uplynula tříměsíční lhůta, po kterou mohl být ve vazební věznici kvůli ovlivňování svědků. Kvůli obavě z možného útěku složil podle serveru kauci. Na svobodu se již dříve dostali i vazebně stíhaní bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček a podnikatel Zakaría Nemrah.

V kauze je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kvůli kauze odstoupil z funkce ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti s Redlem v hnutí pozastavil členství. S Redlem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek, který následně také rezignoval. Odstoupila i místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že svědkem jejího muže na jejich svatbě a kmotrem jejich dítěte byl Nemrah.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle serveru Seznam Zprávy také zaslal žalobcům podnět, aby pokračovali v přerušeném stíhání Redla v případu půlmiliardového daňového úniku firmy M5. Jeho stíhání bylo v roce 2007 zastaveno kvůli potvrzení o vážné duševní nemoci.