Polčák pozastavil členství ve STAN. Známost s Redlem podle něj hnutí škodí

Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil své členství v hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Odmítl srovnání s bývalým náměstkem primátora hlavního města Petrem Hlubučkem (STAN), který je mezi obviněnými v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Dřívější známost s dalším obviněným, podnikatelem Michalem Redlem, ale podle Polčáka ubližuje hnutí. Uvedl to v pondělním tiskovém prohlášení. O mandátu europoslance se nezmínil. Předseda vládního hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan označil Polčákovo rozhodnutí za racionální.

Kvůli kontaktům s Redlem rezignuje k 30. červnu také ministr školství Petr Gazdík (STAN). Polčák zdůraznil, že stejně jako on není aktérem kauzy kolem pražských městských zakázek. „Odmítám, abychom byli s Petrem Gazdíkem dáváni na roveň s Petrem Hlubučkem. Přesto plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem, kterou jsem nikdy netajil, ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování,“ uvedl Polčák.

Podle Polčáka také známost s Redlem nikdy neovlivnila jeho politické kroky. „Tuto hranici jsem měl vždy pevně nastavenou. Rozhodně jsem ani nepropojoval pražské politiky z různých stran s lidmi z Redlova okolí,“ sdělil europoslanec.

Je přesvědčen o tom, že vyšetřování a další informace jeho slova potvrdí. „Stejně jako Česká advokátní komora (ČAK) a také Ústavní soud potvrdily skutečnosti, na které jsem upozorňoval v souvislosti s právní pomocí obcím v okolí vrbětického areálu,“ dodal.

Rakušan: Polčákův krok pomůže hnutí

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan už v neděli v ČT řekl, že s Polčákem bude budoucnost řešit pražská organizace Starostů. Zmínil, že by uvítal podobné vyvození politické odpovědnosti jako u Gazdíka. Po oznámení Polčáka Rakušan uvedl, že krok vnímá jako racionální rozhodnutí, které může pomoct pražské organizaci STAN před volbami.

„Pražská organizace je nyní ve velkých problémech. Jsme ve chvíli, kdy se budeme prát o přízeň voličů, ve velmi nejednoduchých podmínkách,“ řekl ministr. Dodal, že kandidátku v Praze povede Petr Hlaváček. „Chce přijít se jmény, která budou jednoznačně symbolizovat odstřižení od té minulosti, což si myslím, že je správné,“ konstatoval Rakušan po jednání s šéfem České pošty Romanem Knapem. I ten měl s Redlem schůzku. S ministrem se v pondělí dohodl, že odejde z čela státního podniku ke konci září. Důvodem ale podle Knapa není schůzka s obviněným lobbistou.

Rakušan doplnil, že ke složení mandátu europoslance nevyzýval. „Historicky už jsem řekl, jak to vidím s (Polčákovou) další kandidaturou do europarlamentu,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání s nevládními organizacemi. V dubnu totiž ministr vnitra uvedl, že Polčákovu nominaci nepodpoří.

Polčák rezignoval v březnu na funkci místopředsedy STAN kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. ČAK začátkem června dospěla k závěru, že zákon ani stavovské předpisy europoslanec neporušil.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina jedenácti obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i Hlubuček, jemuž bylo členství ve STAN následně pozastaveno, hlavou skupiny byl podle kriminalistů zlínský podnikatel a lobbista Redl. Oba skončili ve vazbě.