Až 77 tisíc uprchlíků si podle ministra našlo v Česku práci. Hrozí jim vykořisťování, varuje kancelář ombudsmana

Události: Stěhování uprchlíků mezi regiony (zdroj: ČT24)

Skoro 77 tisíc Ukrajinců si již našlo v Česku práci. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) to svědčí o tom, že uprchlíci sem nepřicházejí zneužívat sociální systém. Vnitro tento týden dokončí plán, podle kterého by se mohli běženci přesouvat z nejvytíženějších regionů do těch s volnými kapacitami. Právě na 20. června připadá mezinárodní uprchlický den. Některé organizace při této příležitosti upozornily na problémy běženců. Podle kanceláře veřejného ochránce práv u nás hrozí uprchlíkům vykořisťování, a to zejména sexuální nebo pracovní.

„Je to číslo, které svědčí o tom, jací lidé sem přicházejí. Svědčí to o tom, že ti lidé nepřicházejí zneužívat sociální systém, ale přicházejí sem žít a zahájit tady etapu nějakého svého životního příběhu. A všichni doufají, nebo drtivá většina z nich, že ta etapa skončí. Že v jejich zemi skončí válka,“ řekl Rakušan k počtu uprchlíků, kteří si našli práci.

Ministerstvo vnitra podle něj 69 neziskovým organizacím a Jihomoravskému kraji v rámci dotací zaměřených na uprchlíky s vízy dočasné ochrany vyplatilo sto milionů korun, dalších 41 milionů korun získaly obce. 

Stát nově plánuje přestat po 150 dnech zdravotní pojištění platit i těm, kteří zůstanou nezaměstnaní. Taky to bylo tématem schůzky nevládních organizaci s ministrem vnitra.

„Většina z nich jsou pečující ženy, které to platit stejně nebudou, bude to za ně platit stát, ale bude to pro ně jen další stres z nové povinnosti, pro zdravotní pojištovnu a pro nás jako neziskové organizace, které jim asistujeme a budeme pro ně vyplňovat další spoustu dokumentů,“ konstatovala ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

„V tuhle chvíli řada nevládních organizací může mít vyčerpané lidské kapacity, ta únava je velká a já mám velkou radost, že se minulý týden podařilo vyhlásit program na podporu nevládních dobrovolnických organizací,“ řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Organizace upozorňují, že dobrovolníci budou potřeba i v dalších měsících. Tento týden má strategická skupina projednat takzvané relokační mechanismy. Ulevit mají především Praze, která je podle vedení metropole přetížená. Způsoby, jak motivovat uprchlíky, aby se ubytovali v jiném kraji než v Praze, chce ministr vnitra představit příští týden. 

Rakušan také upozornil, že za poslední tři roky, tedy ještě předtím, než Rusko 24. února napadlo Ukrajinu, přišlo do Česka legálně přes sto tisíc cizinců. Jejich celkový počet v Česku už podle něj překonal milion.

Za téměř čtyři měsíce trvání války na Ukrajině dostalo v Česku víza dočasné ochrany 378 104 uprchlíků, informoval resort vnitra. Přesný počet běženců v Česku nelze určit, někteří odjíždějí do jiných zemí nebo se vrací domů. Podle odhadu úřadů ale nyní pobývá v Česku až 300 tisíc uprchlíků, převážně žen s dětmi.

Vykořisťování uprchlíků

Právě ženám podle kanceláře veřejného ochránce práv často hrozí vykořisťování. „Může to být především sexuální zneužívání nebo často různé formy nucené práce. Tedy práce s velice nízkým nebo žádným platem, práce ve špatných podmínkách, bez potřebného zabezpečení, to všechno jsou formy vykořisťování,“ zdůrazňuje Mazalová. 

Studio 6: Kancelář veřejného ochránce práv upozorňuje na Světový den uprchlíků (zdroj: ČT24)

Pozor na „uzavřené“ profese

Nejčastěji podle Mazalové k vykořisťování dochází v „uzavřených“ profesích, například na výrobních linkách, v halách, skladech či drůbežárnách a podobně. Uprchlíci by podle ní měli dávat pozor na to, zda je poskytovatel práce navázán na oficiální struktury. Prvním signálem možného vykořisťování je neochota dát cizinci pracovní smlouvu či sdělit celkový plat. 

Indikátorem vykořisťování může být podle Mazalové i to, že pracovníci nedostanou náležité ochranné pomůcky. 

Lidé by si podle právničky měli všímat pracovních podmínek uprchlíků u nás. „Už jen povšimnutí a kontaktování státních orgánů či neziskových organizací může hodně pomoci,“ apeluje Mazalová. Lidé podle ní mohou kontaktovat policii nebo například organizaci La Strada

Světový den uprchlíků

Veřejnou připomínku situace běženců v pondělí pořádá v Česku i Organizace pro pomoc uprchlíkům. Její ředitel Martin Rozumek upozornil, jak je důležité zvlášť dnes si takový den připomenout. „Existují lidé, kteří byli nuceni opustit své domovy. To, že v letošním roce jsme zaznamenali rekordní číslo sto milionů uprchlíků mimo svoje domovy, je tragédie,“ uvedl. Zároveň dodal, že neziskové organizace jsou dlouhodobě přetížené. Myslí si, že podpora státu ohledně současné uprchlické vlny je minimální. „V současné době pořád ta tíha hodně leží na neziskových organizacích a dobrovolnících,“ uvedl Rozumek.

V rámci pražské akce Dobrovolník, uprchlík – spojenci v nesnázích  probíhají veřejné debaty, ale také koncerty a veřejné poděkování dobrovolníkům.

Světový den uprchlíků je mezinárodní den, který každoročně 20. června pořádá Organizace spojených národů (OSN). Je určen k oslavě a uctění památky uprchlíků z celého světa. Poprvé byl tento den vyhlášen 20. června 2001 jako uznání 50. výročí Úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku 1951.