Stříž žádá pro bývalou ředitelku pozemkového úřadu přísnější trest v kauze Bečvářova statku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž požaduje přísnější trest pro bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu Evu Benešovou v kauze sporně vyřízené restituce Bečvářova statku. Vrchní soud ji v červnu potrestal tříletou podmínkou. Proti rozhodnutí Vrchního soudu podala dovolání i Benešová, která vinu od počátku odmítá. Stejný verdikt si žena vyslechla už loni, rozsudek ale poté zrušil Nejvyšší soud.

„Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v neprospěch obviněné Evy Benešové, proti rozsudku Vrchního soudu v Praze,“ sdělil ČT mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Doplnil, že proti stejnému rozsudku podala dovolání také Benešová.

Benešová čelí obžalobě z toho, že spolu se svým podřízeným Janem Horákem nezákonně přiřkli Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Mariovi Bečvářovi a způsobili škodu nejméně 1,4 miliardy korun. Společně s ní čelí obžalobě také Horák. Třetímu úředníkovi pražského pozemkového úřadu Petru Chmelíkovi soudy už dříve kvůli pochybné restituci potvrdily roční podmínku.

Městský soud v Praze Benešovou původně poslal na šest let do vězení a uložil jí peněžitý trest 4,5 milionu korun. Vrchní soud loni v červnu trest změnil na tříletý trest podmíněně odložený na tři roky. Nejvyšší soud pak v prosinci vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce a nařídil případ znovu otevřít. Případem se tak znovu zabýval Vrchní soud v Praze, který rozhodl stejně jako před rokem.

Také případ Horáka, kterému prvoinstanční soud udělil za zneužití pravomoci úřední osoby sedmiletý trest, již odvolací senát projednal dvakrát. Nejprve ho loni v květnu osvobodil, Nejvyšší soud však verdikt po dovolání zrušil. Letos v únoru pak pražský vrchní soud muži uložil tříletý podmíněný trest s dvouletým odkladem. Nejvyšší soud poté vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce a nařídil Vrchnímu soudu v Praze případ znovu projednat.