Po deštích se rozvodnily řeky. Hladina stoupala na Botiči i tocích pod Českomoravskou vrchovinou

Na Botiči, Chotýšance, Žirovnici a Želetavce pozvolně ubývá vody. Všechny tyto řeky se po vydatných deštích z noci a úterního dopoledne ocitly na prvním stupni povodňové aktivity. Na noc a úterní dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na povodně i na vydatný déšť, platnost obou však skončila a žádnou další již meteorologové nevydali.

Před vydatným deštěm i povodněmi varovali meteorologové jen část republiky. Výstraha na déšť se týkala Prahy, většiny Středočeského kraje kromě jeho severovýchodní části, západu Kraje Vysočina a východu Jihočeského kraje, povodně hrozily i na Jesenicku.

V pondělí byly největší srážkové úhrny na Vysočině a v Jeseníkách, v úterý hodně pršelo i ve středních a jižních Čechách. To se projevilo i na množství vody v řekách.

Na Jesenicku povodně skončily, hodně vody odtéká z Vysočiny

Poté, co se v sobotu Botič v Praze vylil z břehů a zaplavil například podchod vršovického nádraží, sledují vývoj v něm pražský magistrát a radnice Prahy 10. „Situaci, která by mohla souviset se vznikem povodní, po celou dobu bedlivě sledujeme. Sledujeme také stavy malých toků v Praze i před Prahou,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle vršovického radního Michala Kočího (Piráti) přesto, že srážky trvaly přes 24 hodin, je situace na Botiči stabilizovaná. „V případě zhoršení situace budou z naší strany přijata další odpovídající opatření,“ dodal.

Botič v Jesenici dosáhl povodňového stupně zhruba hodinu po půlnoci. Ráno sice jeho hladina kolísala na spodní hranici prvního stupně, ale potom se opět zvýšila až na 54 centimetrů, tedy asi dvojnásobek obvyklé hloubky. To se následně projevilo i v Průhonicích. Dále po proudu ale zatím Botič na povodňový stupeň nevystoupil.

Na prvním stupni povodňové aktivity se ocitly ještě tři toky, které odtékají z Českomoravské vrchoviny – Želetavka v Jemnici na Třebíčsku, Chotýšanka v Slověnicích na Benešovsku a Žirovnice ve stejnojmenném městě na Pelhřimovsku. Jejich hladiny se ale již výrazně nezvedají. Nejvíce vody teklo v Želetavce. Když kulminovala, proudilo v ní téměř 8,5 metru krychlového za sekundu a hladina vystoupala na 124 centimetrů. Obvykle bývá mírně nad 30 centimetry při průtoku kolem 0,2 metru krychlového za sekundu.

V noci byla ale situace nejhorší docela jinde, totiž na Jesenicku. Až na druhý stupeň povodňové aktivity stouply Vidnavka ve Vidnavě a Černý potok ve Velké Kraši. Oba toky ale ještě v noci kulminovaly, do rána se vrátily na první stupeň a po poledni již nebyla povodeň ani na jednom z nich. 

Hladiny vodních toků se zvedaly kvůli silným dešťům opakovaně i v minulých dnech. Na povodňové stupně se dostaly toky právě například v Olomouckém kraji, ale i v dalších regionech. V pátek a sobotu se dokonce třeba Klabava v Plzeňském kraji dostala až na nejvyšší, třetí povodňový stupeň, což je povodňové ohrožení. V sobotu byla na třetím stupni krátce také hladina Polančice v ostravské části Polanka nad Odrou.