Colt číslo 539 370. Gabčíkova pistole je na světě

UDÁLOSTI: Podařilo se nalézt a identifikovat Gabčíkovu pistoli (zdroj: ČT24)

Když se Josefu Gabčíkovi zasekl samopal a bomba vržená Janem Kubišem v zatáčce v pražské Libni Reinharda Heydricha jen zranila, pokoušel se ho Gabčík ještě zastřelit pistolí – opět bezvýsledně. Co se s Gabčíkovou zbraní Colt 1903 Pocket Hammerless stalo, dlouho nebylo jasné. Nyní, 80 let po útoku na Heydricha, je však opět na světě. Historici ji nazývají svatým grálem československého protinacistického odboje.

Podle bývalého policisty a prezidenta spolku Liga Libe Pavla Černého je nedávno nalezená pistole nejen zbraní, kterou střílel Josef Gabčík na Reinharda Heydricha, když mu selhal Sten gun, ale i tou, kterou měl u sebe při konečném boji v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje.

„Jedná se o zbraň, která střílela podle zpráv gestapa proti obergruppenführerovi Heydrichovi, která střílela po jeho řidiči Kleinovi a kterou na 99,99 procenta Gabčík nakonec též ukončil v kryptě svůj život,“ ozřejmil Černý.

Dodal, že totožnost zbraně s výrobním číslem 539370, kterou veřejnosti poprvé představil ve svém dokumentu Anthropoid – zatáčka, a její spojení s Josefem Gabčíkem potvrzují údaje z Velké Británie i z Berlína. Její osudy po boji v kryptě byly komplikované. Nejprve se jí – tak jako ostatních věcí padlých československých vojáků – zmocnili Němci a uložili v sídle gestapa v Petschkově paláci. Po válce odtud byly věci odvezeny jinam, například do hlavního štábu armády.

Podle spisovatele Jaroslava Čvančary tam byla převezena i Gabčíkova pistole. „Pak se dalšími osudy dostala v 50. a 60. letech zřejmě buď mezi nějaké vojáky, anebo policisty,“ nastínil.

Nyní je zbraň v soukromém vlastnictví. Její majitel si přeje zůstat v anonymitě. Pistoli nekupoval jako Gabčíkovu zbraň, v té době to nebylo známo, i když se dalo předpokládat, že je po některém výsadkáři.

Ti s sebou větší zbraně nemívali. „Většina výsadků měla za úkol buď výzvědnou činnost nebo organizační, nebo navázání spojení. Nepředpokládalo se u nich vstupování do ozbrojených střetů,“ podotkl Karel Polata ze sdružení Iniciativa A. Samopal Anthropoidu byl výjimkou, protože cílem výsadku byla likvidace významného nacisty.

Samotný Sten, který se Gabčíkovi zasekl – přičemž Pavel Černý je přesvědčen, že kdyby se nezasekl, Heydrich by byl na místě mrtev – zatím zůstává ztracený. Historici však věří, že by se časem najít mohl. Po objevu Gabčíkovy osobní zbraně doufají, že bude podobných nálezů přibývat.