TÉMA

Petschkův palác

Reportéři ČT: Pokuty a penále pro ÚSTR dosahují až 84 milionů

Někdejší sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v Praze na Žižkově zůstává neobyvatelné kvůli nepovedené rekonstrukci, která vznikla za bývalého vedení. Finanční úřad pro hlavní město Prahu vyměřil instituci čtyři pokuty. Jejich zaplacení ale nebude možné ani letos, ani v roce 2024, míní náměstek ředitele ÚSTR Kamil Nedvědický. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli redaktor Karel Vrána a kameraman Roman Šantúr.
14. 11. 2023|

Martin Donutil se stal Karlem Čurdou. „Není to jednoduchá volba,“ říká o parašutistově zradě

Byl Karel Čurda zrádce, nebo nešťastná oběť neřešitelné situace? Podle nové hry na repertoáru pražského divadla Rokoko nelze každopádně na tohoto muže, který zradil atentátníky na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nahlížet černobíle. Českou faustovskou tragikomedii „Čurda, hrdina jedné prohry“ napsal a režíroval David Jařab. V titulní roli se představuje Martin Donutil. Hraje se částečně i před někdejším pražským sídlem gestapa.
1. 3. 2023|

Colt číslo 539 370. Gabčíkova pistole je na světě

Když se Josefu Gabčíkovi zasekl samopal a bomba vržená Janem Kubišem v zatáčce v pražské Libni Reinharda Heydricha jen zranila, pokoušel se ho Gabčík ještě zastřelit pistolí – opět bezvýsledně. Co se s Gabčíkovou zbraní Colt 1903 Pocket Hammerless stalo, dlouho nebylo jasné. Nyní, 80 let po útoku na Heydricha, je však opět na světě. Historici ji nazývají svatým grálem československého protinacistického odboje.
27. 5. 2022|