Silničáři zastavili práce na části obchvatu Frýdku-Místu. Potíže má i stavba kolem Havlíčkova Brodu

Události: Práce na obchvatu Frýdku-Místku se zastavily (zdroj: ČT24)

Stavba jednoho z úseků obchvatu Frýdku-Místku stále stojí. Ani za dva měsíce po zrušení stavebního povolení Nejvyšším správním soudem nezískali silničáři klíčový dokument zpět. Kvůli sporům o výkup pozemků budou muset dělníci ukončit práce také na objezdu Havlíčkova Brodu.

Téměř polovina z osmikilometrového úseku je už téměř hotová. Řidiči ani dělníci na ni ale nesmějí. Spolku Děti Země totiž vadilo, že hygienici nestanovili, jak dlouhá bude zkušební lhůta pro měření hlučnosti. Nejvyšší správní soud jejich stížnost uznal a rozhodl, že stavební povolení pro část ochvatu není pravomocné.

Úsek chtělo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřít už před Vánoci. Práce ale tehdy brzdilo počasí a ani nyní není jasné, kdy se po něm bude jezdit. Ředitelství ale slibuje, že alespoň v omezeném provozu by se sem mohl dostat provoz do konce letošního roku.

„Nejsme překvapení, že ta data nejsou. Nicméně jsme rádi za příslib pana ministra, že na tom, aby byla doopravdy stavební povolení pravomocná, ministerstvo pracuje,“ tvrdí náměstek primátora Frýdku-Místku Jakub Míček (ANO).

Pro část obchvatu je stavební povolení zrušené už zhruba dva měsíce. Dělníci ve stavbě přesto hodně pokročili. „To jsou nezbytná opatření, nezbytné práce, které míří k zajištění stavby. A musejí se provést proto, aby nedošlo k dalším vážnějším ztrátám,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Spory o pozemky

Podobná situace je i na Vysočině. V Havlíčkově Brodě čekali místní na nový obchvat dvacet let, tři roky se už staví. Kdy bude hotový, ale nikdo neví. Místní zemědělec Miroslav Hrtús se totiž s ŘSD nedohodl na ceně za odkup pozemku.

„Jak je možné, že zahájili stavbu, když nejsou dořešeny soudní pře,“ stěžuje si Hrtús. Stát začal s vyvlastněním i s budováním, nyní ho ale bude muset zastavit.

„Po prošetření situace přímo na místě bude rozhodnuto, které práce se musí zastavit a které budou kvůli nutnosti pokračovat,“ sdělila mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová. Ředitel ŘSD Radek Mátl chce v sobotu se zemědělcem osobně jednat. Kraj Vysočina musí i tak situaci do konce května na místě prověřit.

S kolonami v ulicích musí dál počítat i Jihlava, kraj totiž neuspěl s výběrem stavební firmy a musí na stavbu obchvatu vypsat nové výběrové řízení.