Česko poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun

Česká republika dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Informovala o tom Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Podrobnosti o dodávkách resort z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Zechmeisterová zároveň potvrdila, že Česko jedná s Německem o nastavení modelu spolupráce týkající se vojenské pomoci Ukrajině. Německý deník Die Welt tento týden s odvoláním na své zdroje uvedl, že země nabídla Česku vojenský materiál a zbraně náhradou za vybavení, které Praha poskytne ukrajinské armádě. Ta česká může na Ukrajinu poslat starou techniku, se kterou umějí tamní vojáci zacházet.

„S německou stranou se v tuto chvíli jedná o nastavení modelu spolupráce, nikoliv o konkrétní nabídce. Jsme rádi, že se německá strana rozhodla zintenzivnit vojenskou pomoc Ukrajině,“ uvedla Zechmeisterová. S ostatními spojenci podle ní zatím Česko o podobné nabídce nejedná.

Česká republika od počátku války posílá napadené Ukrajině zejména ruční zbraně, rakety a zdravotnické vybavení. Přesné složení zakázek poté přestala z bezpečnostních důvodů specifikovat. „Aktuální hodnota vojenské pomoci Ukrajině činí v tuto chvíli téměř tři miliardy korun,“ uvedla Zechmeisterová.

Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo i těžkou techniku včetně samohybných houfnic Dana, salvových raketometů RM-70 Grad, tanků sovětské výroby T-72 nebo bojových vozidel pěchoty. Ministerstvo to dosud nepotvrdilo.

Oprava techniky

Ukrajina také dostala z Česka vojenský materiál, který byl nakoupen díky sbírce uspořádané za pomoci resortu obrany ukrajinským velvyslanectvím. Do poloviny dubna na něj lidé a firmy poslali přes miliardu korun.

České zbrojní společnosti se zároveň zapojily do opravy ukrajinské vojenské techniky. Ministerstvo obrany minulý týden oznámilo, že prvním kontraktem je oprava tanků T-64 společnostmi skupiny Czechoslovak Group.