Vláda schválila příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu korun ročně

Brífink po jednání vlády 27. dubna (zdroj: ČT24)

Kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu, návrh ještě budou muset schválit poslanci. Vláda také schválila jednorázový příspěvek na dítě ve výši pěti tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Plánuje rovněž úpravu pravidel rodičovské – měsíční příspěvek by se mohl zvednout až na třináct tisíc korun. Vláda chce podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.

Podle premiéra Fialy chce vláda příspěvkem zmírnit dopady růstu cen. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dodal, že se příspěvky týkají 2,1 milionu dětí v republice. Příspěvek by měl upravit zákon, který vláda připraví a předloží Poslanecké sněmovně. 

„Parametricky jsme hledali správné zacílení. Připravíme jednoduchý speciální zákon. Výplata bude nejpozději do konce srpna, aby výdaje s nástupem do školy bylo možné pokrýt z těchto finančních zdrojů,“ řekl Jurečka.

Vláda plánuje upravit také pravidla rodičovské. Rodiče s nižším příjmem by mohli mít měsíční příspěvek místo nynějších nejvýš deseti tisíc korun až třináct tisíc korun.  

Podpora zkrácených úvazků a dotace pro dětské skupiny

Fiala zopakoval, že vláda upřednostňuje cílenou pomoc před plošnou. „Pomáháme těm, kteří si nemohou s dopady poradit sami. Není v možnostech státních financí, a ani by nebylo rozumné, abychom dávali podporu všem, nedávalo byt to smysl, jenom bychom roztáčeli inflační spirálu,“ řekl premiér.

Také podporu zkrácených úvazků a úpravu rodičovské je nutné upravit novelami. Rodiče s nižším výdělkem by mohli pobírat měsíčně vyšší rodičovskou než dnes, dostávali by ji ale pak kratší dobu. Vláda plánuje motivovat zaměstnavatele úlevami na odvodech. „Zaměstnavatelům umožníme odečíst až pět procent z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců, na které bychom poskytli slevu,“ uvedl Jurečka.

Kabinet chce posílit také dotace na dětské skupiny, využít chce evropské peníze z Národního plánu obnovy a operačních programů. Vyčlenit by se letos mohlo 7,1 miliardy korun. Podle ministra práce mají opatření přispět ke sladění zaměstnání a rodiny. Rodiče se budou případně moci dříve vrátit do práce. „Lidem dáváme šanci, aby si se situací lépe poradili,“ řekl předseda vlády.

Koalice původně zvažovala zvýšení rodičovské či další zvýšení životního minima. Tato opatření by zvedala výdaje i v dalších letech. Promítla by se do zvýšení takzvaných mandatorních výdajů, které musí stát vyplatit.

Vláda krátce řešila také zajištění dodávek plynu. Fiala před schůzí řekl, že v tuto chvíli nemá informace ani signály o tom, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska, jako se to stalo Polsku a Bulharsku. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) je v zásobnících zhruba 925 milionů krychlových plynu, přičemž loni touto dobou to bylo 391 milionů. Při běžné spotřebě tak vydrží dva měsíce.  

Konec stavu pandemické nouze 3. května

Vláda na středečním jednání schválila návrh na ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu. Na Twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zrušení stavu podle něj umožňuje současný vývoj epidemie covidu-19. Potvrdit jeho konec musí svým usnesením podle pandemického zákona sněmovna.

„Čísla nakažených a hospitalizovaných jsou stále příznivější, a není tak nutné v něm nadále setrvávat,“ zdůvodnil ministr. Stav pandemické pohotovosti byl zaveden zákonem o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 loni v únoru. Umožnil přijímat některá protiepidemická opatření bez vyhlášení nouzového stavu.

Podle Válka je jisté, že na podzim přijde další vlna epidemie. „Připravujeme se i na to, abychom měli dostatek vakcín a léků na podzim. Otázka je, jaká mutace nebo jaká kombinace mutací to bude,“ dodal. Vláda ho proto pověřila zahájit v rámci Evropské unie diskusi o nákupu léku paxlovid pro podzimní měsíce.

Vyjednávat má i o vakcíně od firmy Moderna. Ta patří mezi nejdražší očkovací látky proti covidu-19, které si Česko objednávalo. Jedna dávka očkovací látky stojí asi 550 korun, látka od Pfizer/BioNTech je o 50 korun levnější.

„Dostal jsem pověření, abych dál vyjednával o tom, jestli vakcínu nakoupíme nebo nenakoupíme,“ dodal Válek. Rozhodovat se chce i podle toho, jestli firma bude dodávat nový typ vakcíny uzpůsobený na variantu omikron, která se šíří v současné době.

Úplné zrušení povinného nošení respirátorů oznámí Válek v půlce května

Povinné zůstávají respirátory už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních, jako jsou domovy pro seniory. Termín úplného zrušení této povinnosti chce ministr zdravotnictví Válek oznámit ve druhém květnovém týdnu.

Poradní skupina ministerstva zdravotnictví podle něj ale debatuje i o tom, že by se na vybraných místech, jako jsou ambulance lékařů nebo urgentní příjmy nemocnic, nosily respirátory i do budoucna v době epidemií respiračních infekcí. „Hledáme, jestli tento princip nějakým způsobem zavést do vyhlášky nebo hygienického předpisu,“ uvedl ministr. 

O využití objektů pro ubytování ukrajinských Romů má být jasno do pátku, avizoval Rakušan

O využití tří vytipovaných státních objektů pro ubytování příchozích Romů by mělo být definitivně rozhodnuto nejpozději do pátku. Uvedl to vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vytipoval jednadvacet nemovitostí, ne všechny jsou však podle Rakušanova úterního vyjádření vhodné.  

Vybrané nemovitosti se stát bude snažit během příštího týdne uzpůsobit tak, aby byly připravené pro ubytování. Odhadem poskytnou zhruba 300 míst, míní Rakušan. Objekty se nacházejí v Jihomoravském a Středočeském kraji a na Vysočině. 

Romské neziskové organizace přislíbily, že se postarají o provoz těchto zařízení. Stát bude zajišťovat například jídlo. Na jednání s hejtmany Rakušan v úterý také nabídl, že přímo do krajských asistenčních center pomoci uprchlíkům lze vyslat zástupce romského neziskového sektoru.

Ministr opět také upozornil na to, že část romských běženců tvoří lidé s maďarskými pasy, kteří podle společných unijních pravidel nemají nárok na pomoc v Česku, ale měli by o ni žádat v Maďarsku. Totéž se týká i lidí, kteří mají ukrajinský, ale i ještě nějaký další pas.

Nová pravidla pro zástupce ředitelů škol

Vláda schválila úpravu nařízení, kterou připravilo ministerstvo školství. Od září se tak změní pravidla pro stanovení počtu vyučovacích hodin zástupců ředitele školy a vedoucích učitelů praktického vyučování. Podle velikosti školy by se pro ně mělo nastavit takzvané konto odpočtů vyučovacích hodin za týden. O množství zástupců a rozdělení hodin mezi ně by mohl rozhodovat ředitel. O úpravě informoval ministr školství Petr Gazdík (STAN). Změny by podle resortu měly posílit postavení ředitele jako manažera a uspořit peníze ze státního rozpočtu.

Schvalovat měl kabinet také Konvergenční program, což je základní dokument země pro přijetí eura. Každoročně popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Kabinet sice deklaruje snahu splnit podmínky pro přijetí evropské měny, samotné přijetí ale považuje spíše za otázku pro další vládu.

Na programu byl i plán na zapojení Česka do Fóra regulátorů malých modulárních reaktorů (SMR) při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii.

Novela o svobodném přístupu k informacím rozšiřuje okruh povinných subjektů, které mají povinnost informace poskytovat, zavádí rovněž nutnost zveřejňovat některé údaje jako otevřená data. Kabinet projednával i plán své legislativní činnosti na zbytek roku a výhled na přípravu dalších zákonů do konce mandátu. Kvůli unijním předpisům měl na programu také novelu nařízení, které zavádí či ruší některé výjimky pro využívání nebezpečných látek v elektronických zařízeních. Týká se například rtuti v zářivkách.