Vláda schválila priority zvládání uprchlické vlny, národním koordinátorem bude Rakušan

Brífink po jednání vlády 13. dubna (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním zasedání vlády oznámil, že kabinet schválil strategické priority pro zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny. Zároveň vznikne post národního koordinátora pro migraci, který bude zatím zastávat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Pražské asistenční centrum bude od čtvrtka přijímat uprchlíky z Ukrajiny na novém místě. Magistrát ho ve středu v podvečer přestěhuje z Kongresového centra (KCP) do Prahy 9 k metru Vysočanská.

Premiér zdůraznil, že strategie ke zvládnutí migrační vlny je „otevřený materiál“, se kterým se nyní budou moci seznámit například zástupci opozice nebo neziskového sektoru. Celkem je strategie rozčleněná do 13 podkapitol –⁠ nechybí mimo jiné sekce o vnitřní bezpečnosti nebo zdravotním zajištění.

Ministr vnitra Rakušan následně doplnil, že to vypadá, že příliv uprchlíků do Česka se zastavuje, aktuálně podle něj na Ukrajinu podle všeho odjíždí více lidí, než jich přijíždí. První krizová fáze migrační vlny z Ukrajiny tak dle Rakušana přechází do další, kdy budou třeba dlouhodobější řešení. „Dnes to posíláme zaměstnavatelům, odborářům, Asociaci krajů, zástupcům neziskového sektoru,“ vypočítal šéf resortu vnitra.

Strategie popisuje tři fáze uprchlické vlny, ze kterých už Česko má podle Rakušana za sebou „boj o bezpečí“, kdy byli uprchlíci odbaveni a rychle ubytováni. Nyní bude třeba příchozí rychle stabilizovat, k čemuž mají napomoct zejména jazykové kurzy.

Náklady na zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny vláda odhladla na 54 miliard korun. Počítá, že část peněz získá zpět od Evropské unie. Náklady bude moct kabinet po Evropské komisi žádat zpětně k 24. únoru, tedy datu vpádu Ruska na Ukrajinu. Řekla to eurokomisařka Věra Jourová, která se schůze vlády ve středu účastnila.

Úřady práce dostaly od uprchlíků 252 tisíc žádostí o humanitární dávku. O příspěvek na ubytování běženců požádalo 8653 domácností, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) informoval, že jeho resort chystá kvůli uprchlické krizi dočasné zjednodušení stavebního řízení. Ministerstvo rovněž připravilo dotace na opravu obecních bytů k ubytování Ukrajinců.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je nyní důležité zmapovat trh práce. To má přispět k tomu, aby uprchlíci mohli začít okamžitě v Česku pracovat. „Ideálně s využitím své odbornosti,“ dodal. 

Události ČT: Vláda schválila priority pro zvládání uprchlické krize (zdroj: ČT24)

„Ta kritická fáze, kdy Česká republika přijímala denně více než deset tisíc uprchlíků, pominula. Přirozeně se zvládnutí krize musí převést do klidnějších nástrojů, než je nástroj krizového řízení. Je třeba také říct, že Česko tu úvodní fázi zvládlo velmi dobře. Není to ale jenom práce vlády, ale i krajů, obcí i celé řady občanů,“ uvedl ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Výhrady opozice

Opozice ale vládě vyčítá, že se zveřejněním strategie vyčkávala. Už ve čtvrtek dopoledne se jí mají zabývat poslanci bezpečnostního výboru. K prostudování budou mít jen několik hodin. „Velmi nás mrzí, že tu strategii neznáme, k takovému dokumentu bychom se měli jako poslanci vyjadřovat, měli by se k němu vyjadřovat i odborníci,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).  

„Klíčové musí být, kolik uprchlíků jsme schopni přijmout, kde je ten maximální strop, a pak už nebudeme přijímat nikoho a budeme tranzitní zemí,“ komentovala místopředsedkyně zdravotnického výboru sněmovny Karla Maříková (SPD).   

Poslanec SPD Jiří Kobza uvítal, že opozice konečně zná částku, kterou bude muset Česko v souvislosti s migrační vlnou zaplatit. Řekl ale, že chce, aby to nebylo na úkor „našich lidí“. „Valorizace důchodů, která teď probíhá, nepokrývá ani inflaci. Víme, že matky, mladé rodiny, senioři jsou na tom dost špatně, protože se to na ně všechno valí. Lidé, kteří kontaktují nás, tak říkají, že jak je možné, že přicházejí lidé, kteří mají všechno zadarmo,“ řekl. V souvislosti s novou strategií dodal, že za klíčovou otázku považuje bezpečnost.

Podle moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka (ANO) je důležité nastavit hlavně zdravotnictví, školství, sociální systém a bydlení. „To jsou čtyři klíčové věci. Já jsem rád, že došlo k tomu, co jsem říkal dva týdny po zahájení této krize, že musíme rychle zavést informační systémy, které budou evidovat, kde ti lidé jsou, protože bez toho nelze nic řídit,“ uvedl.

Stěhování pražského centra

Hasiči postupně stěhují vybavení ze střediska na Vyšehradě již několik dní. Ve středu v 17:00 podle pražského primátora skončí provoz v Kongresovém centru a ve čtvrtek v 8:00 se již středisko otevře ve Vysočanech.

Budovu poskytla firma Central Group, která má podle smlouvy zaplatit také sedm milionů korun za půlroční provoz centra. To stávající doteď odbavilo přes 70 tisíc lidí.

Důvodem stěhování jsou již nasmlouvané akce v Kongresovém centru včetně těch k předsednictví České republiky Evropské unii. Kapacita bude ve Vysočanech oproti KCP asi tříčtvrtinová, denně tam bude moci být odbaveno až 2700 lidí.

Po železnici denně na Ukrajinu odjíždí až 600 lidí

Po železnici odjelo od začátku dubna z Česka na Ukrajinu zhruba šest tisíc lidí. Denně podle údajů drah odjíždí směrem Ukrajina čtyři sta až šest set lidí, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jde podle něj o Ukrajince, kteří se vracejí zpět, nebo o muže, kteří jedou bránit svou vlast. 

V pátek podle statistiky resortu dopravy do České republiky dorazilo vlakem 1332 ukrajinských migrantů, v sobotu 1737 a v neděli 1132. Naopak z České republiky se všemi směry v pátek vydalo 1133 Ukrajinců, v sobotu 1662 a v neděli 1506. Poslední den minulého týdne počet uprchlíků opouštějících Česko po železnici převyšoval počet těch, kteří do země přijeli. 

Informační linka

Ministerstvo zdravotnictví zřídí informační linku k zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny. Bude jim radit individuální postup pro každé zdravotnické zařízení, řekl před jednáním vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

„Dneska jsem nařídil, aby kromě všech kroků, které se budou dít tento týden, se zřídila ministerská linka pomoci pro ty zaměstnavatele, kteří chtějí ve zdravotnictví ukrajinské lékaře a nelékaře zaměstnat,“ uvedl.

V českém zdravotnictví podle něj pracovalo už před uprchlickou krizí zhruba 250 tisíc Ukrajinců. Absolventů ukrajinských lékařských fakult je mezi nimi asi šest stovek. Kolik zdravotníků přišlo do Česka s uprchlickou vlnou, ale stát přesně neví.

Víza dostalo v Česku již 286 tisíc Ukrajinců

Speciální víza dostalo v Česku celkem 286 tisíc ukrajinských uprchlíků, uvedl resort vnitra na Twitteru. Počty vydaných víz začaly koncem března klesat, nyní stagnují.

Skutečný počet ukrajinských uprchlíků pobývajících v Česku je pravděpodobně vyšší. Do České republiky dorazilo podle pondělních informací Úřadu vlády přes 300 tisíc běženců. 

Minulé pondělí dostalo víza zhruba 3700 lidí, v následujících dnech kolem tří tisíc. Tento týden začínal počet na 3900, v úterý opět poklesl ke třem tisícovkám. Složení běženců se příliš nemění. Podle nejnovějších údajů ministerstva tvoří ženy přes 76 procent příchozích. Zhruba čtyřiceti procentům uprchlíků ještě nebylo 18 let.

Nejvíce příchozích zůstává v Praze. V úterý jich vnitro v hlavním městě registrovalo téměř 68 tisíc.

Své domovy muselo kvůli válce na Ukrajině opustit už 11,4 milionu lidí, z toho 4,4 milionu uteklo do zahraničí. V sobotu o tom informovala ruská verze serveru BBC s odvoláním na údaje Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).