Milostivé léto by se mohlo na podzim vrátit jako Babí, navrhuje poslanec Výborný

Události: Akce Milostivé léto by se mohla opakovat jako Babí léto (zdroj: ČT24)

Před dvěma měsíci skončila oddlužovací akce Milostivé léto. Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna díky ní ukončila exekuce zatím u 13 tisíc klientů. U pražského dopravního podniku využilo šance zbavit se dluhu přes 10 tisíc lidí, u ČEZ pak 550. Na podzim by se tato akce mohla zopakovat.

Žadatel o Milostivé léto, který se představil jako František, se zapojil kvůli dluhům u dopravního podniku. Podmínky splnil - zaplatil jistinu i poplatek 908 korun, díky čemuž se zbavil tří exekucí. Po třech letech se mu prý ulevilo a může se posunout dál. „De facto jsem utratil 4,5 tisíce, ale ušetřil jsem 18 až 20 tisíc. Chceme s přítelkyní a synem do tří let jít do vlastního bytu, vzít si hypotéku a toto mi bránilo, nešlo to,“ svěřil se František.

Dluhy za jízdu na černo, za obecní nájem nebo zdravotní pojištění patřily k nejčastějším případům Milostivého léta. Třeba VZP přijala kolem 30 tisíc žádostí, z nichž je vyřízená skoro polovina. Klienti uhradili na pojistném 175 milionů.

Řada lidí se do akce nezapojila, neměla na zaplacení ani původního dluhu. V mnoha případech pomohli zaměstnavatelé, nebo sbírka SOS Milostivé léto, kam dárci poslali 17 milionů. „Za 11 milionů se podařilo odepsat exekuce v úhrnné hodnotě za 105 milionů. To ukazuje, jak absurdní problém tu je,“ řekl expert na exekuce z organizace Člověk v tísni Daniel Hůle.

Předkladatelé návrhu proto teď jednali s ministerstvem spravedlnosti, aby dlužníci dostali ještě jednu šanci na oddlužení. Od září do listopadu by se tak mohlo odehrát Babí léto. „Bude tady druhá a poslední šance zbavit se exekucí na dluzích vůči státu, a to zaplacením úplné jistiny, a potom také spravedlivou odměnou exekutorovi, která bude navýšena na 1500 korun plus DPH,“ řekl poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) a předkladatel chystaného návrhu.

Speciální akci Jaro bez dluhů aktuálně rozjel brněnský dopravní podnik. Do 20. června nabízí další možnost, jak se zbavit nezaplacených pokut.