Vnitro musí znovu posoudit žádost Rusa Kudaškina o azyl. Ve vlasti je viněn z podvodu

Ministerstvo vnitra bude muset znovu posoudit, zda udělí ruskému podnikateli Sergeji Kudaškinovi azyl. Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil předchozí rozhodnutí, která muži mezinárodní ochranu nepřiznávala. Podle NSS se po vojenské invazi Ruska na Ukrajinu nelze spoléhat na diplomatické záruky, ani nelze monitorovat dodržování lidských práv. Pražský městský soud v úterý zejména z těchto důvodů propustil Kudaškina z vazby.

Soudy dříve rozhodly o tom, že Kudaškin může být vydán do Ruska k trestnímu stíhání za podvod. Pražský městský soud také potvrdil rozhodnutí ministerstva neudělit muži azyl. „Po vydání napadeného rozsudku městského soudu ovšem došlo k významné změně okolností,“ uvedl NSS v rozhodnutí, které poskytl Kudaškinův advokát Vladimír Churcev.

Rusko podle soudu potírá mezinárodně garantovaná základní práva vlastního obyvatelstva a dopouští se zločinů proti míru a proti lidskosti na Ukrajině. Advokát považuje verdikt za přelomový.

Muž strávil ve vazbě přes dva roky. Považuje to za ostudu české justice. Novinářům řekl, že nyní bude bojovat za kompenzace a bude dál bojovat za mezinárodní ochranu.

Rus byl podle svého advokáta ve své vlasti viněn z podvodu. „Klient dosáhl dílčích úspěchů. Bylo zrušeno usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedl Churcev. Bylo totiž porušeno jeho právo na obhajobu.

Kudaškin považuje trestní řízení za vykonstruované. Obává se zacházení ve věznici, které již zažil. „Byli mě tam jako psa a mučili,“ prohlásil. Snažili se z něj podle jeho tvrzení získat přiznání.