Lidé v šoku a stresu mohou dělat zvláštní věci, říká o uprchlících psycholožka

Události, komentáře: Jaký je duševní stav uprchlíků? (zdroj: ČT24)

Přes čtvrt milionu lidí prchajících před válkou už našlo útočiště v Česku. Ve čtvrtek senátoři schválili a prezident podepsal tři zákony, které těmto lidem mají usnadnit začátky. Zjednodušují postupy udělování oprávnění k pobytu, snazší bude i vstup na pracovní trh. Většinu uprchlíků tvoří ženy a děti. Psycholožka Olena Gridasová, která pracuje s uprchlíky nastiňuje, čím momentálně procházejí.

Psycholožka Gridasová říká, že u dětských uprchlíků a jejich vyrovnávání se se situací záleží na podobě dané utečenecké vlny i věku. Říká, že děti se mohou cítit špatně fyzicky, mohou přestat komunikovat, a to i s nejbližší rodinou.

Někteří rodiče i děti prý potřebují i individuální terapii, tam je dlouhá čekací doba. Základní pomoc ale může poskytnout i laik. „Doporučuji s těmi lidmi o tom nemluvit, pokud o tom nechtějí mluvit, maximálně zařídit pohodlí,“ myslí si. Je podle ní třeba opatrně naslouchat.

„Někteří jsou ve velkém šoku a stresu a dělají věci, které člověku, který není ve stresu a v šoku, přijdou zvláštní,“ sděluje žena, která pochází z ukrajinského Charkova a v Praze žije posledních sedm let.